Mercedes B Class во 2025 година ќе замине во историја

На неколку специјализирани автомобилски портали се појавија шпекулации за тоа дека Mercedes ќе ја повлече класата В во догледно време, поточно за три години….

Ваквиот развој на настаните би бил во склад со низата најави што ги слушнавме во претходниот период од водечките луѓе од Штутгарт. Имено, Mercedes не се задоволува со тоа што има дури осум компактни модели, кои во суштина се деривати од Class А. Бидејќи самата А  Class е речиси сигурно планирана за елиминација, јасно е дека само неколку компакти, најверојатно SUV изведби, ќе го преживеат овој елиминација во селекцијата.

Иако продажбата на B-Class денес е во занемарливи граници во Европа и светот, тоа не беше случај порано. Првата генерација на B Class што излезе на сцената во 2005 година беше огромен успех за Mercedes на глобално ниво. Уште повеќе, тој во суштина беше првиот премиум MPV модел, а неговиот успех исто така го поттикна BMW да одговори со Series 2 Active Tourer.

Сега B Class е во трета генерација и очигледно нема да има четврта. Се верува дека во 2025 година овој продукт на четири тркала ќе замине во историјата и дека нема да има директен или индиректен наследник. Сепак, дотогаш, сè уште имаше доволно време B-Class да собере повеќе продадени единици.

Дополнително, Mercedes има планирано рестајлирање на овој MPV што треба да донесе низа големи промени за дополнително зајакнување на продажбата во доцниот дел од пазарниот циклус за Б Цласс.

Ажурираниот миниван na Мерцедес треба да се најде на пазарот следната 2023 година. Колку ова ќе ја зголеми продажбата на В Class, останува да видиме.

Како и да е, факт е дека во првиот квартал од  тековната 2022 година овој модел имаше 6.289 испорачани единици во Европа, што претставува благ раст на продажбата од 4% во однос на истиот период минатата 2021 година

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Audi вложува уште 300 милиони евра во својата фабрика во Унгарија

Hyundai и KiA во проблеми поради дизелот

До 2030 година во ЕУ ќе има над 60 милиони електрични автомобили

Половина од постојките за полнење на EV во Европа се лоцирани во две земји

Stellantis го запира производството во погоните во Рен поради недостаток на чипови

Tesla ги поскапи автомобилите во САД поради инфлација

Во Шпанија ќе се произведуваат новите генерации на електрични модели на Ford

VW е нова жртва на недостаток на полу проводници во светот на автомобилите

Гига фабриките на Tesla во Тексас и Берлин просто „горат“ милијарди долари !