Mеrcedes и Gеely со заеднички проект вреден околу 800 милиони долари!

Mеrcedes и Gеely , деновиве договорија соработка и заедно ќе исфрлат на пазарот серија на Smart електрични возила, a целиот проект е вреден 780 милиони американски долари…

Двете компании ќе вложат по околу 390  милиони долари и во Кина ќе изградат „премиум верзија на интелигентни електрични возила“  што ќе се продаваат под името Smart, a ќе се изработуваат во Нингбо, јужно од Шангај.

Како што јавуваат и Mеrcedes и Geеly, тоа возило како главна база ќе ја има Кина и Германија, а Mercedes ќе работи на дизајнот, додека Geely ќе бидее задолжен за инженерскиот дел од проектот.

Кога во март минатата 2019 година објавија дека ќе дојде до соработка најавија и дека ќе ја развиваат наредната генерација на Smart електричните автомобили и истата би требало да почне да се продава од 2022 година и според последните информации дефинираните термини нема да се менуваат.

„Ги добивме сите потребни дозволи за работа и подготвени сме да појдеме во заедничка авантура со нашиот партнер Geеly и за тоа се подготвуваме повеќе месеци. Оваа соработка ќе донесе нова генерација на возила што не загадуваат животната средина “, изјавил Ола Калениус, еден од директорите на Daimler и на Mercedes Benz.

„ Ќе работиме заедно со Mercedes Benz за да го трансформираме Smart во водечки бренд на пазарот на електрични автомобили и се надеваме дека ќе ги исполниме барањата на купувачите на глобално рамниште “, изјавил диреторот на Geely Holding Ли Шуфу.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новата генерација на Ford Mondeo пристигнува 2021

Карлос Гон Nissan ќе банкротира за две до три години!

Голем трансфер во автомобилската индустрија: Шефот на SEAT на чело на Renault!

Брисел Осло и Париз ги протераа автомобилите од центар на градот

Ми-Да Гранд Моторс е новиот единствен овластен импортер HYUNDAI  во Македонијa

Tesla Model Y кон крајот на годинава

Шест финалисти конкурираат за титулата Автомобол на годината во Македонија

Брз и успешен старт за Ssang Yong и Аутомакедонија

Dacia со секоја година се подобра и подобра