Michelin најавува од 2023 гумите доаѓаат со чипови

Со помош на апликација на сопствениците ќе им бидат достапни бројни важни податоци за гумите а со тоа и за безбедно возење…

Чиповите RFID функционираат преку радарска фреквенција а корисниците на посебна апликација за мобилни телефони ќе добиваат клучни информации за гумите, како истрошеност или наполнетост со воздух.

Овој производител н гуми најавува дека во своите пневматици од 2023 година ќе почне со вградување на чипови за корисниците да можат полесно да ги контролираат.

Гумите се посебно важни н големите флоти транспортни возила и на сопствениците им е важно во ава состојба се, или дали се оптимално напумпани.

Гумите што се напумпани под нивото пропишано од фабриката  влијаат на зголемување на потрошувачката на гориво.

Чиповите RFID.

Едно од пет возила тврдат во Michelin, има гуми што не се соодветни за  натамошно  возење, останатите околу 63 % на пневматици на возилата не се оптимални, односно постои некој проблем со нив што би можел да ескалира и да стане многу сериозен.

 

Чипот ги пружа неопходните информации и за безбедноста во возењето бидејќи гуми што се со помал или поголем притисок од пропишаниот од фабриката ги немаат загарантираните карактеристики, што би значело и подолг пат на сопирање при кочење, можност за загревање и експлозија во возење…

Со нивното вградување во сите пневматици оваа RFID технологија од  2023 година ќе може да се користи и во гамата на патничките возила во лична сопственост.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Peugeot управувач: Од едноставна “рачка” до мултифункцонален управувач

Во BMW применета вештачка интелигенција за фарбање каросерии

Ferrari нема да произведува електричен супер автомобил -струјата се уште заостанува со перформансите!

Според Ford: Ford Focus ST e супериорен во однос на VW Golf GTI

EuroNCAP со нови прописи и построги критериуми

Политики за поттикнување на употреба на автогас

Благодарение на Tesla и FCA е надвор од казнената зона за флотна емисија на штетни гасови

Porsche предвидува: моторите во иднина ќе растат

Радосна вест за моторџиите- Androi Auto и за мотоциклите!