Миење на моторот може да донесе повеќе штета одошто корист

Новите мотори се опремени со современи технолошки решенија и не е препорачливо да се залеваат некои од овие напредни компоненти, го пренесуваат мислењето на експертите, разни специјализираните портали…

Темата за миење на моторот често се провлекува. Многу возачи не сакаат акумулации на нечистотија што се појавуваат на моторот со текот на времето, но што го следат моторот?!

Во повеќето случаи, миењето на моторот не се препорачува бидејќи млаз вода или некој шампон може да биде штетен.

Современите мотори се заштитени од корозија, повеќето имаат и пластичен под кој ги штити од кал и други големи нечистотии.

Исто така, новите мотори се опремени со современи технолошки решенија и не е препорачливо да се напојуваат со вода и средства за чистење некои од овие компоненти.

Ако навистина инсистирате на миење, избегнувајте miniwash  што фрла вода под притисок или систем што ги чисти површините со пареа.

Тие можат да ги оштетат деловите на моторот – особено електрониката.

Ако навистина треба да го измиете моторот, направете го тоа кога е студен, бидејќи ако деловите на моторот се топли, и ако ги полеете со студена вода – може да пукне.

Не користете агресивни (абразивни)  детергенти, туку поблаг одмастувач.

Повторуваме, ако треба да го направите ова, можеби е најдобро да пронајдете некоја професионална компанија што се занимава со овој бизнис.

Најдобро би било да избегнувате миење на моторот ако немате посебна причина за тоа.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Автомобили со мала потрошувачка на гориво

Поплавени над 200.000 автомобили, купувачите би можеле да бидат измамени

Поради конструкциска грешка отпаѓаат делови од Tesla Model 3!

Есенско возење – подгответе се за сезоната на дождови

Peugeot 108 и Citroen C1 веќе не се произведуваат

Добро е да го вклучите клима уредот и во есен и во зима

Производители на гуми што подобро да не се ваш избор

Total ја купува најголемата мрежа електрични полначи во Лондон!

Кои автомобили најчесто се расипуваат, дизел, бензински, хибридни, plug-in хибриди