Моделите на Tesla ќе комуницираат со пешаци!!!

Илон Маск сопственикот на Tesla Motors најави сензација автомобили што ќе комуницираат дури и со пешаци

Да добро прочитавте шефот нa Tesla подготвува вистинска сензација – автомобили кои ќе можат да комуницираат со околината, а најшокантно е деа ќе комуницираат со луѓето – пешаците

Таа сопственикот на автомобил Tesla во блиска иднина  не ќе треба да отвораат прозорци од возилото за да комуницираат со пешаците, бидејќи нивните автомобили наскоро би можеле да „проговорат“ преку надворешни звучници.

Тоа го ажал Илон Маск, не откривајќи никакви детали  како новата опција ќе функционира, а се претпоставува дека „моќта на говорот“ нема да дојде до постарите модели на марката.

Се потенцира дека станува збор за корисна опција што треба да ја подобри безбедноста на пешаците.

Инаку автомобили нема вo буквана смисла да говорт  со луѓето, туку таа способност за говор ќе ја користат  за „комуниациј“ со пешаците.

Така Model 3  има аудио спикер под предниот дел од браникот што создава бучава која се слуша кога автомобилот се движи бавно нанапред или наназад, предупредувајќи ги пешаците и велосипедистите на своето присуство, не преу произведување на звук сличен на работа на мотор туку со вештачки говор,  но смо при мали брзини, бидејќи при големи нема да „зборува“.

Oсвен со пешаците како учесници во сообраќајот тој ќе им е обраќа и на вандалите ои секаат да обијат во автомобилт или пак да го оштетат, гребајки и цртајќи по него со говор предупредувајќи ги да не го прават тоа.

Некој дури превидуваат дека освен што ќе ги предупредуваат автомобилите ќе можат и да реагираат со електрошокови или слично на натрапниците..

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Auto Bild го најави Audi Q5 Sportback

Колективна акција против  VW за обештетување милиони Европејци погодени од Dieselgate

Покрај многу новитети Palexpo 2020 изненадува со тркачка патека во хала!

Електричен Fiat Spider 124 за 140.000 долари

Volkswagen ID.4 дебитира во април на салонот за автомобили во Њујорк

Лажен Ferrari поскаш од оригинлен, нов!

Годинава се очекува промоциј на нови BMW M3 и BMW М4

Renault на годинешниот Rally Dakar настапи и со хибриден камион!

И возилата може да се одбранат од хулигани докажа Тesla Model 3„