Моќните семафори во Германија се контролирани од вештачка интелигенција

На раскрсницата во германскиот град Хам, седум камери и единица за евалуација обезбедуваат на учесниците во сообраќајот да им биде дадено зелено светло кога е потребно…

Во градот Хем, систем на семафор контролиран од вештачка интелигенција сега го регулира сообраќајот на раскрсницата. Технологијата може да открие на колку учесници во сообраќајот им треба зелено светло, да даде приоритет и соодветно да реагира. Кристијан Бреслер, шеф на сообраќајното инженерство и контрола во градежништвото и градската администрација за зелени површини, вели дека тоа е првиот семафор со вештачка интелигенција во Германија во однос на сложеноста.

Според тоа што го пренесуваат агенциите, раскрсницата ја користи технологијата на минхенската компанија Yunex, која користи видео камери чии слики се оценуваат со алгоритми во нејзиниот систем awareAI (свеснаВИ). За таа цел на раскрсницата во Хам беа поставени седум камери. Тие снимаат дијагонално низ улиците, вклучувајќи ги велосипедските и пешачките патеки.

На пример, системот детектира велосипедист на 70 метри од раскрсницата и го зема предвид при пресметките за времетраењето на зелените фази. Вештачката интелигенција исто така може да открие дали се приближуваат поединечни пешаци или цели групи, како што се училишните класови, објаснува Бреслер.

Соодветно на тоа, зелената фаза ќе биде продолжена за да може целата група да ги помине улиците. Бреслер уверува дека учесниците во сообраќајот се снимаат само за кратко време за контролни цели и дека ништо не е зачувано. Технологијата свеснаВИ (awareAI ) на Јунекс (Yunex) ги одредува правецот и брзината на движење на откриените учесници во сообраќајот и може, на пример, да креира прогнози за време на вкрстување.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новата CATL платформа обезбедува 1000 km автономија и троши 10,5 kWh/100km

Lotus претстави полнач за батерии за ЕV со монструозна моќ

Nio ја проширува мрежата на станици за размена на батерии

BMW iX има вградена батерија која му дава домет од 978 km

Најава за електричен Renault 5

Претставен серискиот Тесла Cybertruck

Воздушни перничиња во браниците

Започнува сериското производство на првата серија роботакси возила

Stellantis и Renault половните дизел комбиња ќе ги прават електрични