Мотоциклистите повеќе нема да учествуваат на „Пајkс –Пик“ трката

Познатиот настан на Пикс Пик беше одложен на неодредено време во 2019 година, по смртта на Карлин Дан, што ги истакна опасностите што ги донесе ова искачување со своите 156 свиоци…

По двегодишна анализа за враќањето на моторите на овој престижен настан, организаторите одлучија да стават крај на оваа можност. „Трката со мотоцикли на Пајкс Пик (Pikes Peak) беше составен дел од настаните од 1916 година, па затоа беше тешко да се донесе таква одлука. Сепак, ние мислиме дека тоа е вистинскиот потег со сите нешта на ум “.

Самата вест не е толку изненадувачка, бидејќи веќе долго време се „шпекулира“ дека до неа ќе дојде. Неколку фактори придонесоа за одлуката да се укине мото класата на Пикс Пик.

Прво, има се поголем број трагични исходи на патеката, а растот беше особено забележлив откако „дрифт“ патеката (прекриена со песок и чакал)  беше асфалтирана се до врвот на планината.

Ова резултираше со драматично зголемување на брзината, особено во мото класата. Во меѓувреме, патните велосипеди станаа избор на возачот за патот до врвот.

Организаторите се обидоа да влијаат на намалувањето на брзината со одредени прописи, но машини од 200+ КС често можеа да се видат на стартната линија.

Топографијата е застрашувачка во случај на несреќа, со големи карпи и стрмни клисури што ги има во голем број. За разлика од пр. ТТ трките на Островот Ман, овој на Пикс Пик има проблем со недостаток на персонал и недостаток на безбедносни процедури.

Строго ограничени зони за гледачи беа воведени откако преминувањето на патот за време на трката стана вообичаено, со неколку ситуации што може да завршат трагично.

Се разбира, Пикс Пик отсекогаш бил настан наменет пред се за креациите на четири тркала. Досега, трката на Пикс Пик се возеше 97 пати, а 41 пати настанот вклучуваше трка со мотоцикли позната како „Трка до облаците“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новиот Sport Touring на Honda пристига на 21 октомври

Zero Motorcycle

Kawasaki претстави ново лого

Наскоро нова Honda Transalp

BMW Concept CE 02

Husqvarna FS 450 Supermoto

CB1000R 5Four ексклузивно издание на Honda CB 1000R во само 54 примероци

Yamaha ќе развива ласерска технологија

Групацијата Piagio со рекордно полугодие