Можно повторно заживување на Lotus Elan!

Автомобилската марка од Велика Британија Lotus, инаку во сопственост на автомобилскиот гигант од Кина Geely, во иднина би можела да понуди помал ултра лесен спортски автомобил што би го носел добро познатото име Elan…

Потсетуваме тоа име оваа мануфактура на ултра лесни спортски автомобили од островот за прв пат го лансира во 1962 година.

Евентуално ако и се појави модерниот Elan би бил директен конкурент на  Porsche Boxster и тоа би можел да биде еден од плодовите на новата модуларна платформа за спортски модели што ја развиваат во Lotus (a каде ќе бидат употребени алуминиум и композитни материјали).

Сепак, работата на новата платформа е штотуку започната, па првите модели изградени врз истата се очекуваат дури за три, а можеби и за четири години.

Тука треба да се потсетиме дека Lotus во 2010 година на Салонот за автомобили во Париз веќе го има претставено концептот на новата генерација на Elan, но исто така треба да се рече дека од сето тоа тогаш не испаднало ништо

Како и да е, сега станува се по извесно дека првите луѓе во Lotus имаат големи планови со тек на времето да го зголемат производството во своите погони на околу 10.000 автомобили на годишно рамниште.

Потсетуваме во минатата 2018 година во Lotus се произведени само 1.630 автомобили.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Италијанската полиција во флота добива и Suzuki Jimnу!

Maserati GranTurismo Zeda

Lexus  сопроизведен целосно електричниот модел за 10 дена во Кина

Кои се доверливи а кои треба да се избегнуваат, покажа TUV прегледот на 9 милиони возиламодели

Нови официјални скици на идната генерација на Kia Optima

Интригантно – Можно Peugeot 608 на FCA Maserati платформа

Јапонците направија супер спортски автомобил од цеулоза

Renault Arkana – може да биде француски BMW Х4 во Европа до 2021

Индиска Mahindra 100 % сопственик на Peugeot Motorcycles