На автопатиштата во Јапонија ќе има лента за автономни возила

Иднината пристигна, а кога станува збор за сообраќајот, автономните возила веќе се реалност во некои земји…

Иако експерименталната фаза трае со години и ќе треба да почекаме до поширока комерцијализација, автономните возила се реалност. Услугата Robotaxi веќе е достапна во некои градови во ограничена област, а сега само – управувачки возила пристигнуваат и на автопатите. Барем кога е Јапонија во прашање, пишува Nikkei AsiaАзија.

На автопатот од 100 километри меѓу Нумазу и Хамаматсу ќе биде воведена лента резервирана за самоуправувачки возила. Станува збор за дел од автопатот меѓу Токио и Нагоја, кој е полн со долги прави делови погодни за ваков тип на возење.

Во Јапонија се надеваат дека лентата ќе профункционира во 2024 година. Имено, лентата мора да биде опремена со низа сензори и камери кои постојано го следат сообраќајот. Овој систем ќе овозможи брзо известување за контролниот систем на возилото во итни ситуации, како што е откривање на објект на лентата, за да може навреме да влезе во маневар за избегнување препреки.

Исто така, потребна е достапност на 5G мрежа на целиот дел. Иницијативата е последица на хроничниот недостиг на работна сила во Јапонија како резултат на стареењето на нацијата. Затоа, јапонската влада се обидува да автоматизира што е можно повеќе работни места, вклучувајќи го и патниот товарен транспорт.

Не е познато дали на камионите без систем за автономно возење ќе им биде дозволено да ја користат специјалната лента.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Tata е чекор поблиску до отворање фабрика за батерии за електронски возила во Велика Британија

Ford Transit 2024 година

Lada има најстарa понуда, а кинескиот Zeekr најмлада

McLaren има приоритет на профитабилноста пред електричните автомобили

Renault стана втор најпродаван бренд во Европа

Низ Минхен ќе возат автономните возила на Volkswagen

BYD Dolphin: Кинез кој може да ги збуни Европејците

Haval H6 затегнување на брчките

Во Германија запалени десет автомобили на Теslа,