На Тибет -тунел на највисока надморска висина oд 4752 метри!

Ниту едан автопат на светот нема тунел на надморска височина од 4752 метра, па со самото тоа, Тибет автоматски влезе во Гинисовата книга на рекордите …

Ново отворениот тунел Мила Маунтајн (Mila Mountain Tunnel) е долг 5,7 km, a градежните работи на истиот траеле полни четири години.

Екстремните временски услови не им оделе на рака на тамошните работници, но тие, околу 2000, секојдневно давале максимум од себе за тунелот на време да биде завршен и пуштен во употреба.

Иако надморската височина од 4752 метри звучи повеќе од импресивно, до отварањето на тој тунел, главната сообраќајница во таа дирекција бил магистралниот пат со превои кои се наоѓала на надморски височини од дури 5200 метри.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Cupra Concept подготвена за Салонот во Франкфурт

Се враќа „монструмот“ Saleen 7 и пристигаат и два новитета!

Во Италија испитуваат со нова максимална брзина на автопат 150 km/h

И Toyota со Rover -концепт возило за освојување на нови планети!

Погонскиот мотор на Porsche за Formula Е

Новиот BMW X6 M пристигнува 2020

C8 Corvette – 2020 дебитира под името Stingray!?

Слеп механичар со полн гас возел низ пустина!

Најбрза куќа- колиба на тркала!