Најмногу сообраќајни камери се поставени по патиштата низ Италија

Британската компанија Zutobi, која се занимава со обука на возачи, собираше статистички податоци за европските земји со, наводно, голема прецизност на податоците, односно точност…

Најмногу не интересираа податоците за бројот на камери на патиштата. Според специјализираните портали, апсолутен европски шампион е Италија со дури 8073 полициски камери во функција.

Италија е голема земја, но бројот на камери е огромен.

Во Германија од овие камери има 3813, додека во Франција се поставени 2406, а само 113 во Словенија (15 пати помали отколку во Италија).

Во Австрија се активни 1182 камери, 149 во Чешка и само 13 во Словачка.

Земајќи ги предвид висината на казните, бројот на камери и ограничувањата на брзината, Zutobi смета дека најригорозните земји во сообраќајот се: Норвешка, Италија, Велика Британија, Грција, Холандија…

Во првите десет „најблаги“ се позиционирани Албанија, Летонија, Чешка, Словачка, Полска…

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

На еден пат во Холандија властите ги потикнуваат возачите да возат побрзо

Hyundai Casper во производство од 15 септември

Полициски дронови ловат сообраќајни прекршители во Полска

Land Rover работи на перформанс Defender

Три верзии на електричниот ID. Buzz „иконата се враќа на голема врата“

Tesla Систем на автономно возење месечината ја препознава како жолто светло на семафор

Pininfarina Batista во 128 милиони комбинации!

Обновена Lada Niva Bronto

Volkswagen Atlas Cross Sport GT Concept