Најпопуларните автомобили во тековната 2019 во првиот четири месеци!

Во првите четири месеци на тековната 2019 година е забележан пад во продажбата на автомобилите и тоа на глобално рамниште ….

Во првите 10 најпродавани се четири модели на Volkswagen, три на Toуotа, сва на Honda и еден на Ford.

Така Toуota Corolla, Ford F serieѕ и Honda Сiviс се трите најпопуларни автомобили во светот од јануари до април тековната 2019 година, наведува порталот Focus2Move.

Следуваат Hondа CR-V, која направи скок од седмото на четвртото место и Toуota RAV4, што пак спротивно на тоа забележа пад од третата на петата позиција по популарност.

Иако се чека премиерата на осмата генерација, Golf се уште ја задржува шестата позиција на табелата на популарноста.

Инаку, во првите 10 се и VW Tiguan и Polo, Toуota Сamry и седанот на Volkswagen , моделот Lavida, што се продава во Кина и во уште неколку држави во Азија.

Инаку, Lavida, заедно со Hondu CR-V, забележа најголем пораст во продажбата од почетокот на 2019 година.

Кога станува збор пак за севкупната глобална продажба, по седум години на константен пораст, во минатата 2018-та е регистиран пад од 0,7 проценти, споредено со една година претходно.

Но, негативниот тренд продолжува и во првиот квартал на тековната 2019 година  со прдажба за малку повеќе од 21 милион возила, односно 7,4 процнти помалку отколку во истиот период минатата година.

Подолу ви ја пренесуваме листата на 10 те најпродавани модели во светот во првите четири месеци од тековната 2019 година, со број на продадените едниници, но и со минатогодишнте позиции во заграда:

  1. (1) Toуota Сorolla 282.637
  2. (2) Ford F series 252.013
  3. (4) Honda Sivik 203.103
  4. (7) Honda CR-V 190.319
  5. (3) Toyota RAV4 190.118
  6. (6) Volkswagen Golf 177.503
  7. (5) Volkswagen Tiguan 173.058
  8. (8) Volkswagen Polo 167.888
  9. (9) Toyota Camry 164.158
  10. (17) Volkswagen Lavida 143.686

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Volvo Cars не повлекува автомобили од пазарот!

Во план спортски урбан Volkswagen crossover

Volvo ќе ја проширува SUV понудата

Ford и Ми-Да Гранд Моторс во нов импортерски, продажнен и сервисен центар

Новиот  Citroen C5 Aircross SUV: Веќе  продаден во над 50,000 примероци!

Следно ниво VW и Ford договорија соработка и за автономни и за EV

Исполни ја твојата желба за нова Кia!

Новата Mazdat 3 co Red Dot Best of The Best награда

Добитници во четвртото редовно и второ мастер коло „Со Верна полни и секогаш добиј“