Наредната зима сообраќајниците наместо со сол ќе се посипуваат со шеќер

Не ги нагризува каросериите на автомобилите и подолго се задржува на асфалтот, поповолна е за конструкцијата на сообраќајниците, но и за животната средина, но има една мана, четири пати  поскапа од солата…

Министерството за сообраќај на Шведска ја разгледува можноста некои делници да почне да ги засипува со шеќер, наместо со сол!

Причината за тоа е: шеќерот не предизвикува корозија кај автомобилите, помалку ги нагризува асфалтот и челичните огради од солта и воедно не ги загадува подземните води.

Отпорноста кон мрзнење е нешто полоша од таа на солта, но тоа го надоместува со подолго задржување на коловозот.

Првите направени тестови веќе дале резултати кои ветуваат.

Но, единствениот проблем  „лежи“ во фактот дека шеќерот е четири пати поскап од солта.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Од 2020 TDI моторите со сервисни интервали од  24 месеци или 30.000 km

Дузина (12) автомобили на новиот Euro NCAP crash тест

Аутомакедонија со зимски сервис по супер поволни услови!

Екологија и Renault од пластични шишиња до нов ентериер!

Ексклузивно: Новиот Mercedes-Benz Actros – Камион на годината за 2020

За еколошко и поекономично возење авт- плин во  „Аутомакедонија“

ZF и Danfoss партнери во развој на е-погони

Citroën  Jumpy: прв модел подготвен за електрификација

Peugeot товарна гама: „Од професионалци за професионалци“