Нарушена доминацијата на Tesla на пазарот на електрични автомобили во САД

Новите модели на електрични возила од неколку производители на автомобили почнуваат да ја нарушуваат доминацијата на Tesla на пазарот на електрични возила во САД,,

Тоа е актуелната ситуација на пазаропт преку „Големата бара“, според државната агенција за регистрација на возила во таа земја. Истражувањето на S&P Global Mobility покажува дека Tesla сè уште контролира околу 65 отсто од растечкиот пазар на електрични возила во првите девет месеци од минатата година.

Конкурентите остварија добивки во продажбата на производи кои чинат помалку од 50.000 долари (48.000 евра), категорија во која Теslа едвај се натпреварува.

Од 2018 до 2020 година, Tesla имаше околу 80 отсто од пазарот на електрични возила, но неговиот удел падна на 71 отсто во 2021 година и продолжи да опаѓа, според S&P.

„Позицијата на Теslа се менува бидејќи пристигнуваат нови, попристапни опции кои нудат еднаква или подобра технологија и производство.

„Како што расте изборот на потрошувачите и интересот на потрошувачите за електрични возила, способноста на Tesla да одржува доминантен пазарен удел ќе биде доведена во прашање во иднина“, се вели во соопштението.

Според S&P, од 525.000 електрични возила регистрирани во првите девет месеци од оваа година, околу 65 отсто или 340.000 биле Teslas. И покрај помалиот пазарен удел, Tesla ќе продолжи да бележи раст на продажбата со зголемување на интересот на потрошувачите.

„Пазарот на електрични возила во 2022 година е пазар на Tesla и ќе остане таков се додека конкурентите се ограничени од производствениот капацитет“, се вели во соопштението.

Недостигот од компјутерски чипови и други делови спречи многу конкуренти како Ford, General Motors, Hyundai, Kia  и Volkswagen, да работат со фабрики со полн капацитет за да ја задоволат побарувачката.

S&P соопшти дека во моментов има 48 модели на електрични автомобили на продажба во САД и очекува тој број да порасне на 159 до крајот на 2025 година.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Cadillac V-LMDh

Ferrari SF-23 нелегален!?

McLaren претстави „специјален автомобил“ – MCL60

Formula 1- претставен Ferrari SF-23

Возачите на Формула 1 не ќе смеат а даваат политички изјави

Cadillac сака во Formula1

Шпанија ќе добие уште една Moto GP трка!?

Alfa Romeo F1 Team Stake го претстави болидот C43 за претстојната F1 сезона

Подновени Renault Clio и Captur нов SUV и мал електричен автомобил