Нов концепт на детско седиште од Mercedes за поголема безбедност

Повеќе од јасно е дека безбедноста на децата е најважна за родителите, а „кармејкерите“  како една од главните задачи ја имаат како да ги заштитат подобро малите патници во возилото…

Од  Mercedes-Benz, веќе нудат нов концепт за детска безбедност, преку визија за детско седиште, развиена засега како прототип, опремено со PRE-SAFE функција.

Пред евентуалната  сообраќајка на автомобилот или пак надворешно влијание, безбедносните ремени се затегаат и се активираат страничните заштитни елементи, а воедно е имплементирано и  следење на виталните знаци во седиштето.

Истражувањето објавено во октомври 2018 година од страна на осигурителни компании (UDV) покажува некои големи проблеми во врска со монтажата на седишта или грешки при прицврстување на ремените, но, новото детско седиште е поврзано со мрежата и го намалува ризикот од дефекти со следење од сензорите на самиот автомобил.

Други карактеристики иновациски и напредни технолошки системи што се вклучени се: вградена камера и специјални сензори кои ја следат температурата на детето, срцето, дишењето и состојбата на спиење

Се уште не се знае дали детското седиште ќе влезе во сериско производство, но според Mercedes, некои од воведените иновации најверојатно ќе бидат претставени подоцна.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Наскоро автомобилски делови од растенија што не се користат за исхрана!

Audi A8 уште по напреден со нова иновација- паметно потпирање!

VW со нов мануелен менувач ќе ја намали потрошувачката за 5%

Првиот Toyota Prius PHV со соларни панели !

ZF co паметна трансмисија на силата!

Ducato MY2020 electric: повеќе технологија, поeфикасeн и со поголема вредност!

Поминаа  60 години откако Volvo ни го подари безбедносниот ремен!

Претставена автономната BMW Series 7!

KIA и Hyundai- Дополнителни инвестиции во автономни возила