Нова технологија на Toyota може да спаси дете заробено во возило!

Минатата година, 23 деца во САД починале од топлотен удар откако биле оставени во возила, покажуваат податоците на непрофитната организација Kids and Cars, која се фокусира на спречување повреди и смрт на деца и домашни миленици во и околу возилата…

И не секој случај е едноставно заборавање на родител или старател. Во некои случаи, на децата им беше овозможен пристап до возила и останаа заробени додека беа без надзор.

Toyota во вторникот објави дека има нова технологија која може да помогне да се спаси дете заробено во возило. Наречена Cabin Awareness, оваа технологија, која сè уште е во фаза на концепт, користи радар со милиметарски бранови и 4D сликовни фотки за да помогне во откривањето на патниците во возилото.

Сензорите, поставени надвор од видното поле над линијата на главата во кабината, се толку чувствителни што можат да го почувствуваат отчукувањата на срцето или дишењето, како и патниците покриени со ќебе.

Toyota сè уште истражува методи што системот за свесност за кабината би можел да ги користи за да ги предупреди сопствениците на возилата, минувачите или првите лица кои реагираат (итните служби).

Во моментов, технологијата издава предупредувања во форма на сирени или трепкачки светла. Ако ова се игнорира, тогаш испраќа известување до телефонот на сопственикот на возилото, а доколку е програмиран, може да испраќа предупредувања преку паметни домашни уреди или конкретен контакт за итни случаи.

Дополнителните опции за предупредување го вклучуваат системот Emergency Safety Connect на Toyota кој ги контактира лицата кои први реагираат (итни спасувачки тимови и служби)  преку интегрираната SOS функција на возилото.

Toyota го тестира Cabin Awareness во флота од мини комбиња наречени Sienna, кои се користат од May Mobility за технологија за само – управувачки автомобили.

Минвановите моментално се користат во делови од американската сојузна држава Мичиген, а наскоро ќе бидат распоредени во делови од американската федерална држава Тексас.

Дополнително распоредување доаѓа кон крајот на 2022 година.

Во случајот со Sienna, системот Cabin Awareness може да открие патници во сите три реда седишта, како и во товарниот простор, па дури и во просторот за нозете, што значи дека може да се открие мало дете кое се крие или можеби милениче.

Според експертите на Toyota, технологијата е супериорна во однос на постоечките системи кои се потпираат на сензори за тежина на седиштата или камерите, а и двете можат да бидат „склони“ кон лажни аларми.

Во идно само управувачко такси, Cabin Awareness може да го предупреди родителот кога нивното дете или деца ќе пристигнат на нивната дестинација и ќе го напуштат возилото.

Спротивно на тоа, таксито може да го одложи возењето до следниот клиент ако почувствува дека сегашниот патник сè уште е во возилото по пристигнувањето на нивната дестинација.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Citroen C5 X Plug-in хибрид

Познато е колку ќе чини синтетичкото гориво

Porsche тврди дека EV може да бидат попрофитабилни од термичките

Ford развива полнач што самиот се „закачува“ за EV

Ford F -150 Tremor co V8 мотор

Mahindra претставува нова понуда на електрични возила

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Verde by ErreErre Fuoriserie, спортска икона со 510 KS

Cadillac Celestiq concept

Нов електромотор што продуцира високи перформанси не само на кус рок