Новиот Alfa Romeo 8 C – Hybrid co 800 KS

Во рамките на планот за развој на производителот од Италија за петгодишен период од 2018, до 2022 година, како еден од главните адути истакнат е новиот Alfa Romeo 8C, што со напредна хибридна технологија ќе испорачува моќ од дури 800 KS…

Првите рендери со можниот изглед ги презентира угледниот портал за автомобилизам Motor1.com, a веќе на прв поглед се гледа дека новиот Alfa Romeo 8C ќе биде под големо влијание на дизајнерите од Маранело.

Имено, технологијата на Ferrari во најголема мера се наоѓа под прекривката од лим на автомобилот од Милано.

Тоа, всушност, е и логично бидејќи веќе долго време се нижат најавите за разни жешки модели на Alfa Romeо што ќе користат хибридна технологија. А, Ferrari веќе има богато искуство на тоа поле.

Пред се од настапите во Formulа 1, но и во конструирање на болиди за јавни патишта каков што е на пример Ferrari LaFerrari.

Само како потсетување ќе навееме дека пред неколку месеци се најавени top-gun Alfa Romeo Giulia Coupe, односно Alfa Romeo GTV, како што официјално ќе се викаат.

Ќе бидат со хибриден погонски систем, a вкупната сила од 641 KS ќе ја црпат од комбинацијата на турбо бензинецот со работен волумен од 2.9-литри со шест цилиндри поставени во форма на латинската буква V и електомотор.

Ист set-up ќе користи и новиот Alfa Romeo 8C, но со нов турбо полнач и цо всисниот и системот за издув, како со посилен електромотор ќе располага со комбинирана сила од дури 800 KS.

На тој начин Alfa Romeo ќе се позиционира веднаш до , или само едно скалило под, моделите на Ferrari, a ќе може рамноправно да се спротивстави на било кој супер спортист во светот…

Иако на официјалната презентација на пет годишниот план на работење на компанијата е истакнато дека Alfa Romeo 8C ќе забрзува од 0 до 100 km/h за помалку од три секунди, со оглед дека наместо најавените 700 ќе развива 800 КЅ би требало да се очекува дека катапултирањето од место до 100 km/h ќе биде околу или дури под 2,5 секунди!.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Воената полиција на Русија вежба возачки вештини!

Најбрз блиндирана автомобил на светот !

Polestar и Koenigsegg ќе „танцуваат” заедно!

DMC Ferrari 812 Superfast Spia

Hennessey Performance Jeep Grand Cherokee Trackhawk со1012 KС

Mazda RX-Vision GT3 (2020): Со „огнено крштевање“ на PlayStation повикува на враќање на Wankel мотор

Ќе ја биде – нема да ја биде – Alpine ќе опстане како производител на електрични возила

Spiderman ќе вози Hyundai Sonata

Најпознатиот автомобил на Џeмс Бонд повторно во производство- Цена „боли глава”