Новиот Citroen C4 и e-C4 100% electric-Успешен почеток на продажбата во Европа

– Новите C4 и ë-C4 беа лансирани во Европа во почетокот на тековната 2021 година и до средината на годината забележаа добра продажба со 30.855 новорегистрирани возила.

– Ë-C4 се истакнува меѓу компактните електрични „берлини“ во Европа, бидејќи се рангира на 3-то место во својот сегмент по 6 месеци продажба.

-Во Франција, C4 го зазема првото место во продажбата на Берлина модел во С сегментот на поединци.

-Во Европа, C4 се рангира одлично на второ место во Шпанија и трето во Португалија меѓу Берлинците од Ц-сегментот.

C4 и ë-C4, кои започнаа со дистрибуција на европските пазари во почетокот на 2021 година, успеаја да се издвојат меѓу берлинети од С сегментот. Клучните играчи во овој сегмент, C4 и ë-C4, се избрани од повеќе од 30.000 клиенти во Европа за 6 месеци ( iизвештај на  STATNET Europe за 29 земји членки на Европската унија)

„Со новиот C4, Citroën прави силен „come back“ во сегментот на компактни берлинети, благодарение на смелиот стил и удобност за кои сите слушнале.А, тоа е и единственото возило во својот сегмент кое нуди 100% електричен модел што постепено се позиционира во продажбата на електрични возила во Европа “. Арно Рибо.

Новите Citroën C4 и ë-C4 брзо се етаблираа на францускиот пазар за автомобили и во целиот С сегмент, берлинетата C4 е на трето место со пазарен удел од 13,3%.  Во Шпанија, каде што се произведува, C4 е на второ место во сегментот на компактниот берлинети со пазарен удел од 9,5%. Во Португалија, новиот компактен Citroën е на 3 -то место, со удел на пазарот од скоро 12%. Во остатокот од Европа, C4 се издвојува, особено во Италија и Белгија, каде што го зазема 6 -то место во својата категорија.

Ë-C4, 100% електричната верзија на C4, исто така, има добар успех и зазема, во Европа, веќе 15% од вкупно ново регистрираниот C4. Во Холандија, ë-C4 учествува со 38% од вкупниот број на новорегистрирани C4, во Германија 27%, и во Обединетото Кралство 20,5%. Во Франција, учеството на ë-C4 е 10,2%, но тој број се зголемува од месец во месец. Шест месеци по почетокот на продажбата, ë-C4 е на 3-то место во Европа меѓу електричните компактни „берлинети“, со пазарен удел од 8%.

Со својот смел стил, C4 и ë-C4 нудат нов концепт на берлинети во компактниот сегмент. Со својот подигнат и афирмиран став, силуетата ја комбинира елеганцијата и динамиката на берлинети, додавајќи неколку SUV кодови за поголема моќ и карактер. Пријатна кабина полна со технологија изразува во исто време чувство на удобност и модерност.

C4 и ë-C4, исто така, нудат можност за избор помеѓу 3 различни мотори: електричен мотор од 100 kW (136 КС) со автономија од 350 километри, што му дава голема слобода на движење, бензински Euro 6d мотор со внатрешно согорување од 100 до 155 КС или дизел мотор од 110 до 130 КС.

Со моделите C4 и ë-C4, Citroën го одржа ветувањето дека ќе произведе модел со особено удобно и пријатно чувство во кабината! Удобноста при возењето се постигнува со потпирање на седиштата за хидраулични прогресивни перници® и напредна удобност.

Пријатен престој во возилото се добива благодарение на пространата кабина, добро уредените прегради и бројните технологии, вклучувајќи го и head – up дисплејот.

Францускиот компактен автомобил од С сегментот ја продолжува традицијата на брендот со шеврон во логото да освојува со својата авангардност и оригиналност. како во однос на дизајнот, концепцијата, така и во однос на примена на нова иновативна технологија.

Ние му посакуваме уште многу успеси како на моделот така и на францускиот бренд.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Во Берлин петиција за законот за забрана на автомобили во поголем дел од градот

Монтирањето на WV ID,3 трае 30 часа а на Tesla Model 3 само 10 часа

VW Group ќе гради фабрика а батерии во Источна Европа

Тesla Cybertruck само за пазарот во САД

Renault 5 Prototype 5 ја освои наградата за концептен автомобил на годината

Почна производството на електричниот Volvo C40 Recharge

Нема чипови – нема производство во фабриките на Škoda во Чешка

Opel останува без погоните во Риселсхајм и Ајзенах

Најпродавани автомобили на Апенинскиот полуостров