Новиот Green NCAP за проценка на еколошката прифатливост на возилата

Во Euro NCAP започна со работа посебна поделба што ќе се ја тестира еколошката прифатливост на автомобилите – Green NCAP

Имено, Euro NCAP,  независна  европска организација што прави crash test за нови автомобили, сега ќе ги процени разликите помеѓу официјалните податоци на производителот и фактичките отфрлања на штетни материи.

Новата програма за проценка на еколошката настроеност кон околината на автомобилите го носи името Green NCAP и е активирана во соработка со владите на европските земји, автомобилските клубови и други организации.

Со помош на рејтингот, Green NCAP ќе ги прикаже автомобилите со најмали загадувања на животната средина, кои притоа остануваат економични, а со тоа ќе се мотивираат производителите да развиваат и нудат еколошки автомобили.

Новата програма ќе работи во две насоки – испуштање на емисии и енергетска ефикасност / потрошувачка на гориво.

Лабораторијата симулира начини на работа како ладно стартување на моторот, загреан мотор, еко и спортски режим, како и сообраќај на автопат. Мерењата ќе бидат на реални патни тестови, по што за секој параметар се дава една од петте проценки – зелена – good (добро), жолта – adequate (прифатливо), портокалова – marginal (маргинална) weak (слабо) и црвено – bad (лошо), а потоа се трансформираат во веќе познатите Euro NCAP ѕвезди.

Во првиот тест за Green NCAP оценувани 12 автомобили

Hyundai Ioniq и BMW i3 (електрични модели) добиле максимум 5 ѕвезди, а VW UP! GTI добил четири ѕвезди, додека BMW X1 2.0d и Mercedes-Benz A200 имаат три ѕвезди. Следува  Ford Fiesta 1.0 EcoBoost е оценет со две ѕвезди, а со по една ѕвезда се Audi A7 50 TDI, Volvo XC40 T5 и Subaru Outback 2.5.

Моделите VW Golf 1.6TDI и Fiat Panda 1.0 добиле нула ѕвезду, иако се во согласност со стандардот за чистота Евро 6b, кој се уште е во сила за модели презентирани до септември 2017 година.

Но, од овој септември сите модели ќе треба да одговараат на жестоките стандарди Euro 6d-temp, и обновените верзии ќе мора да одговараат на зголемените барања.

Засега, електромобилите се дефинитивно „зелени“ и никој со мотор со внатрешно согорување не го достигнува нивото со пет ѕвездички.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Старт-ап компанија од Швајцарија најави батерии со кој EV ќе поминат 1000 km!

Microsoft  и BMW Grоup лансираат Отворена производна платформа

Jaguar и Land Rover во иднина со возила што уништуваат патогени бактерии и вируси

Renault најави нов електричен компакт

Škoda со „лек“за заборавните возачи – Aприлили!!!

VW ќе ја предводи Eвропската „батериска унија“ за EV

Volvo надзор врз возачот за дополнителна сигурност!

Nissan и DOCOMO испитуваат виртуелна технологија во возила со 5G мрежа

Tesla со трета генерација на полначи