Новиот програм на Stellantis овозможува возење електромобил за 110 евра месечно

Како што знаеме, електричните автомобили се скапи, што е е еден од главните проблеми на глобално ниво кога станува збор за нивното пошироко прифаќање…

Донекаде тоа е точно, иако целата работа за електричните автомобили е доста сложена и тешко е се да се генерализира на тој начин. Меѓутоа, сега во Европа се воведува систем за полесен влез во електрично возило.

Имено, Stellantis, мултинационален конгломерат составен од FCA и PSA, е во процес на лансирање на програмата Electric As You Go, која всушност е услуга за долгорочно изнајмување на електрични возила.

Се нудат два модели со нулта емисија од семејството Stellantis и тоа Peugeot e208 и Opel Corsa, кои делат иста платформа, електричен погон и батерии. Opel Mokka-e, електричен crossover, е опционално достапен.

Што се однесува до цената, месечната претплата започнува од 110 евра. Има „ограничено“ почетно учество и надоместок по километар од околу 7 евроценти. Купувачите мора да се согласат и на минимална километража од 500 километри месечно.

Stellantis објаснува дека целта на неговата нова програма е да го забрза усвојувањето на електрични возила од луѓе кои сметаат дека електричните автомобили се прескапи за купување.

Услугата за долгорочно изнајмување им нуди на потрошувачите можност да платат за специфичниот број на километри што ги поминуваат, благодарение на системот за дигитално поврзување помеѓу електричните возила на групата. Програмата е инспирирана од трендот pay-per-use, кој постои во различни сектори.

Услугата Electric As You Go е веќе достапна во Франција со Peugeot e208, Opel Corsa и Opel Mokka. Наскоро ќе биде лансиран и во другите европски земји со дополнителни возила со нулта емисија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Citroen C5 X Plug-in хибрид

Познато е колку ќе чини синтетичкото гориво

Porsche тврди дека EV може да бидат попрофитабилни од термичките

Ford развива полнач што самиот се „закачува“ за EV

Ford F -150 Tremor co V8 мотор

Mahindra претставува нова понуда на електрични возила

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Verde by ErreErre Fuoriserie, спортска икона со 510 KS

Cadillac Celestiq concept

Нов електромотор што продуцира високи перформанси не само на кус рок