Новите безбедносни тестови на Euro NCAP

Им се даваат приоритет на „бегство“ ос под вода и на елиминирање на опасноста од заклучени (заборавени) деца во возилата…

Euro NCAP додаде нови барања на својот режим на тестирање за 2023 година, кои вклучуваат електрични прозорци и врати да работат под вода.  Можеби со оглед на зголемувањето на инцидентите на брзи поплави предизвикани од глобалното затоплување, но поверојатно како одговор на зголемениот број возила кои влегуваат во производство со електрично управувани рачки на вратите, телото за тестирање сега ќе инсистира дека секој вака опремен автомобил мора да ги обезбеди прозорците а вратите остануваат во функција кога се потопени – барем за одреден временски период што се смета за доволно долг за да можат патниците да избегаат.

Децата оставени во заклучени автомобили насекаде е уште една област каде што интервенира Euro NCAP, со новото барање дека автомобилите со пет ѕвезди мора да имаат системи за детекција на деца кои ќе ја следат внатрешноста на автомобилот за присуство на патници и ќе можат да го известат возачот. или итните служби, ако родителите случајно заборават да ги пуштат своите деца од автомобилот.

Програмата за тестирање на Euro NCAP измина долг пат од нејзиното основање во 1997 година, кога организацијата го лансираше својот прв систем за оценување со ѕвездички кој ја оценуваше заштитата на возрасните патници при фронтален и страничен удар, како и безбедноста на пешаците при фронтални удари.

Во тоа време, автомобилската индустрија тврдеше дека ниту еден автомобил не може да го исполни строгиот стандард за „четири ѕвезди“, но Volvo S40 го направи токму тоа подоцна истата година.

„Euro NCAP продолжува да биде катализатор за континуирани подобрувања во безбедноста на патничките возила преку својата програма за проценка.

Како што мобилноста се развива преку развојот на технологијата и општеството, барањата за рејтинг на Euro NCAP исто така се менуваат“, наведува организацијата.

„Влијанието на програмата за оценување на Euro NCAP и „Vision Zero“ – со цел да се елиминираат смртните случаи и сериозните повреди во сообраќајни несреќи – помагаат да се направат денешните автомобили побезбедни од кога било.

Како и двата теста за надградба споменати погоре, најновиот режим од 2023 година вклучува проценка за тоа колку добро системите за автономно сопирање во итни случаи (AEB) откриваат и реагираат на мотоциклите на нивниот пат или при вртење, ниво на софистицираност што многу производители допрва треба да го постигнат.

Исто така, на агендата за тестирање за 2023 година е способноста на возилото да детектира и спречи директни судири со голема брзина, или несреќи кои вклучуваат вкрстени патишта на крстосниците Т – и двете бараат сензори со широко видно поле и подолг дострел од оние што обично се достапен.инсталиран денес.

Тестирањето за избегнување судар е проширено за да вклучи AEB во рикверц за да открие мало дете зад автомобилот, а Euro NCAP вели дека исто така ќе ги заштити велосипедистите со проценка на системите на возилата што го предупредуваат возачот или го одложуваат ненадејното отворање на вратата во случај на приближување. велосипедист.

Euro NCAP вели дека веќе доделил пет ѕвезди на пар возила според новиот режим на тестирање – семејниот автомобил NIO ET5 и EL7 од кинеско производство и SUV.

„NIO е еден од првите производители на пазарот што инсталира сензор со ултра долг дострел LIDAR на покривот на двата автомобили“, според Euro NCAP. „Карактеристичниот сензор е поставен на покривот над шофершајбната во она што NIO ја нарекува позиција на палубата за набљудување, што му овозможува на сензорот да работи на долг дострел, помагајќи им на перформансите со голема брзина нудејќи подобар поглед на патот напред.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Автономен автомобил IndyCar ќе пристигне во Гудвуд следната година

Volvo сака драстично да ги намали штетните емисии без да навлегува во процесот на производство

Решение за непрописното паркирање во гаражи:

„Charge On Solar“ на Tesla

Nio ES6 има нова батерија со цврст електролит за опсег од 930 km

Аеродинамиката во автомобилската индустрија

Моќните семафори во Германија се контролирани од вештачка интелигенција

Audi сака да користи електрична платформа од друг производител

Пластични пружини во автомобилите?