Пластични пружини во автомобилите?

Автомобилската индустрија со децении се потпира на метални пружини, но и тоа наскоро ќе се промени.

Имено, се чини дека е пронајдено полесно и поиздржливо решение, а тоа е пластика засилена со стаклени влакна. Целта е да се заштеди на тежина, што е особено важно за електричните автомобили, кои веќе се борат со преголема тежина. Еден од поважните системи каде што може да се заштеди тежина е суспензијата.

Пластичните пружини засилени со фиберглас обезбедуваат аштеди на маса (тежина) до 75% во споредба со традиционалните челични пружини. Друга предност е отпорноста на корозија.

Покрај намалувањето на тежината, производителот Rheinmetall истакнува дека овој тип на амортизери има и поголема стабилност при возењето, како и оптимални карактеристики на бучава, вибрации и мекост. Нивната форма се разликува од металните пружини, кои се во форма на спирала. Имаат висока отпорност на замор и ја задржуваат основната функција дури и при мало оштетување. Пружините за прв пат беа инсталирани во прототипот на Mercedes EQXX. Се претпоставува дека овие пружини прво ќе го најдат патот до премиум електричните автомобили.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новата CATL платформа обезбедува 1000 km автономија и троши 10,5 kWh/100km

Lotus претстави полнач за батерии за ЕV со монструозна моќ

Nio ја проширува мрежата на станици за размена на батерии

BMW iX има вградена батерија која му дава домет од 978 km

Најава за електричен Renault 5

Воздушни перничиња во браниците

Започнува сериското производство на првата серија роботакси возила

Stellantis и Renault половните дизел комбиња ќе ги прават електрични

Автономен автомобил IndyCar ќе пристигне во Гудвуд следната година