Поостарите возила од вчера за влез во центар на Лондон плаќаат 12,5 фунти

Како пренесува новинската агенција Тањуг, возачите на постарите и високо загадувачи: автомобили комби и мотоцикли, од вчера, 8 април, ќе мораат да платат по 12,50 фунти (16 долари) за влез во центарот на Лондон, во согласност со настојувањето на градските власти да го подобрат квалитетот на воздухот …

Повеќето возачи кои влегуваат во централната зона на Лондон веќе имаат обврска во тек на работната недела да плаќаат такса за загадување во висина од 11,50 funti ( околу 15 американски долари ).

Таа зона, позната како „Зона на ултра ниска емисија” (Ultra Low Emissions Zone – ULEZ), генерално ќе се однесува на автомобили што се придвижуваат од бензинско гориво и кои за прв пат се регистрирани пред 2006 година и на возила задвижувани од дизел гориво кои се регистрирани пред септември  2015 година, пренесува агенцијата Ројтерс ( Rеuters).

Нашиот токсичен воздух е невидлив убиец, одговорен за еден од најголемите национални здравствени проблеми на нашата генерација“, изјавил градоначалникот на Лондон Садик Кан.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Hyundai iMax N Drift Bus со повеќе од 400 КЅ!

Krugger FD- уникатен ретро автомобил со модерн стил и 760 КС

Супер автопат ќе ги поврзува Лондон и Њујорк, преку Москва

Обединетите Арапски Емирати со хипер автомобил Dragon

Alfa Romeo спонзор и на 1000 Miglia 2020

Паѓа последниот бастион на возачите: Autobahn со лимит 130 km/h!?

Првиот Lamborghini на струја Grand Tourer пристигнува 2025!?

Златан Ибрахимович за 38 роденден се почести со Ferrari Monza SP2

Спектакл: Денови на Abarth 2019 – 70-годишнина на црвената скорпија