Поплавени над 200.000 автомобили, купувачите би можеле да бидат измамени

Ураганот Ида го погоди северниот брег на Мексиканскиот Залив кон крајот на август, за да се префрлен во областа Луизијана, со ветер кој дува со брзина од 240 км / ч. , а тоа беше само почеток на пустошот што продолжи по должината на источниот брег на САД, со силен дожд и поплави во главните областите метрополи, во државите Њу Џерси, Пенсилванија и Њујорк…

Порталот Carfax, која дава совети за купувачите на автомобили  (половни), проценува дека дури 212.000 возила во областите погодени од ураганот може да бидат сериозно оштетени од поплавите предизвикани од обилните врнежи.

Имено Carfax ги предупредува купувачите дека овие возила би можеле да завршат во продажните салони на автомобили и потоа да се најдат на патиштата, веројатно без никакво предупредување дека се поплавени, но и без посериозна проверка и замена на компонентите што биле изложени на водата (влага).

Во извештајот се забележува дека многу поплавени возила честопати изгледаат нормално на прв поглед кога се сушат, но проблемите настануваат подоцна за време на работата.

Тоа може да се случи неколку дена, неколку месеци, па дури и неколку години подоцна

„Нашите податоци покажуваат дека купувачите, кои воопшто не се сомневаат, се изложени на ризик да завршат со автомобил што претходно бил поплавен“, рече Крис Басо, портпарол на Carfax.

„Вистинската опасност е  тоа дека овие автомобили може да изгледаат добро и да работат добро некое време, но порано или подоцна најверојатно ќе се појават големи проблеми. Поплавените автомобили буквално скапуваат одвнатре кон надвор, а на лаиците често им е тешко да откријат такви оштетувања”.

Затоа, Catfax ги советува клиентите да бидат особено внимателни за време на процесот на инспекција.

Неопходно е да барате знаци за оштетување од поплави, како што се застоен мирис, кондензација на таблата со инструменти, влажни теписи или тапацир, ‘рѓа на вратата, како и траги од кал или песок под седиштето или во преградата за ракавици.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Автомобили со мала потрошувачка на гориво

Поради конструкциска грешка отпаѓаат делови од Tesla Model 3!

Есенско возење – подгответе се за сезоната на дождови

Миење на моторот може да донесе повеќе штета одошто корист

Peugeot 108 и Citroen C1 веќе не се произведуваат

Добро е да го вклучите клима уредот и во есен и во зима

Производители на гуми што подобро да не се ваш избор

Total ја купува најголемата мрежа електрични полначи во Лондон!

Кои автомобили најчесто се расипуваат, дизел, бензински, хибридни, plug-in хибриди