Porsche го претстави 99X Electric за Formula E

Porsche со 99X Electric ќе стартува за прв пат во Formula E во наредната сезона 2019/20, со пилот- возачите: Нил Јани и Андре Лотерер

Развојот на „Porsche E-Performance Powertrain“ одигра централна улога во тркачкиот автомобил уште од страртот.

Регулативите на Formula E предвидуваат стандардна шасија и стандардна батерија, додека погонските технологии ги развиваат самите производители.

Инженерите на Porsche се потпираа на развојниот процес на LMP1 во развивањето на погонската линија за Formula E.

Porsche 99X Electric ќе послужи како развојно возило за идните целосно електрични производни возила.

„Гледајќи наназад, го поставивме камен темелникот за идното вклучување на Porsche во Formula Е за време на проектот LMP1.

Ние го искористивме стекнатото знаење во развојот на погонот на Porsche Formula E. Се фокусиравме на градење високоефикасен погон со максимална ефикасност,“ изјави Малте Хунеке, менаџер за технички проекти на Formula Е.

Покраај тоа 800 волтната технологија што се користи во Formula Е, исто така, ќе се користи во првиот електричен спортски автомобил на брендот, Taycan.

Првиот официјален настап на тимот на Porsche Formula E ќе се случи кон средината на октомври 2019 година, во Валенсија, што ќе биде реалеен тест за официјалната прва трка во ноември.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Carlos Sainz, Ricky Brabec и Andrey Karginov „кралеви“ на Dakar 2020

И по претпоследната етапа на Dakar  Rally се уште ништо не е јасно!

Фернандо Алонзо – губитник на 10-та етапа со тумбање во трипл „салто“!

Rally Dakar – „испари“ прeдноста на Сајнц !

Dakar Rally 2020 ја зема првата жртва- загина Португалецот Пауло Гонкалвес

По Cајнц и Петерхансел со втора победа во Dakar 2020

Сајнц освои втора етапа од шесте досегашни на годинешниот Dakar

Dakar Rally четири дена четири победници!

Третиот ден на Dakar Rally во знакот  на Шпанецот Сајнц!