Porsche произведува е гориво во Јужна Америка

Porshe и неколку партнери започнаа со производство на климатски неутрално „е-гориво“ со цел да го заменат бензинот во возилата со традиционални мотори со внатрешно согорување…

Германскиот производител на автомобили, во сопственост на Volkswagen, вели дека пилот фабрика во Чиле започнала комерцијално производство на алтернативното гориво. До средината на деценијата, Porsche планира да произведе милиони галони е-гориво.

Porschе  очекува горивото првично да го користи во мотоспортот и во центрите за искуство со перформанси, а потоа и други намени во годините што доаѓаат. Планот е подоцна горивото да се продава на нафтени компании и други за дистрибуција до потрошувачите.

Е-горивата се еден вид синтетички метанол произведен со сложен процес кој користи вода, водород и јаглерод диоксид. Возилата сепак треба да користат масло за подмачкување на моторот.

Во пилот фазата, Porsche очекува да произведе околу 130.000 литри (34.342 американски галони) е-гориво. Плановите се тоа да се прошири на околу 55 милиони литри (14,5 милиони американски галони) до средината на деценијата и околу 550 милиони литри (145,3 милиони американски галони) околу две години подоцна.

Чилеанската фабрика првично беше најавена со  Porschе кон крајот на 2020 година, кога производителот на автомобили рече дека ќе инвестира 24 милиони долари во развој на фабрика и електронско гориво. Партнерите вклучуваат чилеанска компанија која работи Highly Innovative Fuels, единицата за обновлива енергија на Siemens и други.

Компанијата вели дека е-горивата може да се однесуваат како бензин, овозможувајќи им на сопствениците на возила поеколошки начин на возење. Тие, исто така, би можеле да ја користат истата инфраструктура за гориво како гасот, во споредба со милијардите долари инвестиции потребни за изградба на мрежа од станици за полнење електрични возила.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

И официјално Lamborghini Revuelto

Subaru планира нови хибридни и електрични автомобили за Америка

Пристигнува електричен VW Golf

Електричен Ram 1500 REV

Сите нови модели на ултра луксузниот бренд Rolls Royce ќе бидат електрични

Honda стартува со производство на новиот систем на горивни ќелии

Втора пролет на Dacia Spring

Емисиите кај хибридните автомобили се тројно поголеми одошто покажуваат официјалните тестови

Електричниот Rolls-Royce Spectre ја заврши третата фаза на тестирање