Пристигаат електрични Porsche Boxster и Cayman

Во наредните неколку години Porsche на пазарот ќе понуди повеќе нови електрични и хибридни автомобили, a помеѓу нив ќе бидат и Boxster и Cayman…

Некои медиуми пишуваат дека целосно електричните верзии на Boxster и на Cayman ќе стасаaт во 2022 година, при што паралелно би можело да се нудат и mild-hybrid и plug-in hybrid варијанти.

Шефот на Porsche Оливер Блум (Oliver Blume) потврдил дека прототип електрични верзии  веќе се тестираат, како и дека се прави и прототип со хибриден погонски систем.

Целосно електрични верзии на Boxster и на Cayman би требало да бидат направени на новата PPE платформа, додека за mild-hybrid и plug-in hybrid верзиите се наведува дека ќе бидат опремени со агрегати на внатрешно согорување, со четири цилиндри, 48V електричен систем и електромотор (plug-in hybrid ќе биде во можност и неколку десетици километри да вози во режим на експлоатација само на струја).

Тоа ќе овозможи актуелните мотори на внатрешно согорување на Porsche да ги исполнат идните еколошки EU7 норми!.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

VW ги решил софтверските проблеми и продолжува со испораки на новиот Golf

Шпионски фотки на Mercedes GLC

Патниците во автомобили од пониска класа во сообраќајки гинат двојно повеќе од тие во повисока!

Renault и официјално доби државен заем, но останатите кармејкери од Франција не реагираат!

Honda глобално повлекува над еден милион возила!

Неизвесна судбината на Mitsubishi  на европскиот пазар

VW инвестира две милијарди евра во EV

Салонот за автомобили во Женева можеби засекогаш замина во историјата!

Германија – Преполни плацови со нови возила купувачите претпазливи