Пристигнуваат три нови модели на BMW

BMW Motorrad подготвува три нови авантуристички мотоцикли, кои пристигнуваат како замена за актуелната линија R1250 GS…

Станува збор за креациите на две тркала со ознаки: R1300 GS, R1400 GS, како и малку по-спортска варијанта, M1300 GS. Според наводите, сите три модели ќе бидат дел од понудата за производство во 2023 година и ќе имаат нова, водено ладена верзија на познатата „боксер“ двојна (tvin) единица.

Оваа промена е логичен чекор за баварскиот производител. Имајќи ја предвид номенклатурата, очекуваме извесно зголемување на волуменот од сегашните 1.254 кубни метри. Достапните информации сугерираат дека R1300 GS ќе биде основната варијанта, додека R1400 GS ќе биде позиционирана како замена за R1250 GS Adventure.

Очекуваме поголем резервоар за гориво, како и дополнителен теренски хардвер да ги оправдаат очекувањата. Она што особено ни го привлече вниманието беше новата M варијанта, M1300 GS. Повторуваме, ова е логичен чекор со оглед на тоа колку овој бренд е интегриран во линијата на BMW, а да не ги спомнуваме позитивните впечатоци од супербајк M1000RR. Оваа GS верзија треба да донесе компоненти со високи перформанси, повеќе јаглеродни влакна и други лесни материјали, со посилни издувни гасови и нови режими на возење.

Едноставно кажано, новата линија составена од R1300 GS, R1400 GS и M1300 GS ќе ги подигне стандардите уште повеќе во споредба со своите претходници. Што се однесува до лансирањето, го очекуваме во втората половина од тековната 2022 година.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

BMW Motorrad Baby cruiser

Husqvarna ја претстави enduro  линијата 2023 година

Новата линија на KTM 490 пристига кон крајот на годинава

Yamaha  го претстави новиот Tricity 125

Audi и Porsche влегуваат во  F1

Harley-Davidson Nightster

Yamaha TY-E 2.0

QJMotor 701 со два спортски новини во подготовка

Yamaha MT-09 Cyber Rally