Продажбата на EV во Европа расте, а дизелите се по не омилени!

Во Европската унија продажбата на електрични возила минатата 2019 е зголемана за за 4,4 % во однос на претходната 2018-та година…

Според информациите на ACEA (Европската асоцијација на автомобилски производители) барањата за електрични возила на пазарите во Европската унија (ЕУ) се зголемени за 81 % во последниот квартал од 2019 година, односно побарани се 156.805 автомобили.

Хибридните возила и понатаму го сочинуваат мнозинството од алтернативните возила во ЕУ и тоа со раст за 69,2 % во однос на идентично тримесечје во 2018 година што исто така е големо поместување.

Уште пред да се воведат новите стандарди за емисиите, новите електрични возила стануваа се попопуларни и попопуларни, што доволно говори што посакуваат луѓето, а како главна причина за дотогашната слаба продажба се наведува недостатокот на избор од страна на произведувачите.

Покрај бројки што говорат за раст на побарувачката на еколошки возила, се наведува и дека 3,7 % помалку дизел возила се продадени во ЕУ.

Статистичките податоци поажуваат дека има за 29,5 % помалку регистрирани дизел автомобили.

Со анализтата на стите се доаѓа до заклучо дека  Франција, Германија, Романија, Шведска, Унгарија, Белгија и Словенија имаат незначителен број на купени дизел автомобили, но и понатаму најзастапени се бензинските возила односно ласични системи на внатрешно догорување, велт анализите на ЕУ пазарот.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Lockout и понатаму предизвикува пад на продажбата во Европа

Најавен Volkswagen Taos

Во Европа 83, а кај нас 77 проценти од вкупниот патнички сообраќај е со автомобили

ЕУ ги заострува нормите за емисија на ЦО2 -до 2030 ќе ги намали двојно

Најавен нов Honda –EV concept

Објавен списокот на кандидати за Европски автомобил на годината 2021

Испорачани првите ID.3 до купувачите

Се почести шпекулации – идниот Peugeot 108 како crossover

Ново поевтинување на горивата