Продажбата на EV во Германија тројно зголемена во 2020

Продажбата на електрични возила со батерии (BEV) во Германија се зголеми за три пати во 2020 година, изразено во апсолутни бројки на повеќе од 194.000 единици, барем така велат податоците на германскиот федерален регулатор за патен сообраќај Kraftfahrt-Bundesamt (KBA)…

По  темните слики за продажбата од минатата година (статистиката вели дека Германците бележат пад во продажбата за околу 25 % во минатата 2020, споредено со претходната 2019 година),  дека не е се црно и дека има светли мометни говори  и оваа информација.

Имено, силниот раст на продажбата на BEV возилата од KBA  на најгоилемиот автомобилски пазар во Европа се објаснуваат со привлечноста и разновидноста на нејзината понуда и со сè посигурните технологии.

„Е-мобилноста стана главна карактеристика на мобилното – општество“, рекол претседателот на KBA, Ричард Дам (Richard Damm).

Со целосно или делумно електрични возила во Германија кои достигнуваат пазарен удел од 22 проценти во четвртиот квартал на 2020 година, германската влада е на добар пат да ја постигне целта да има седум до десет милиони регистрирани електрични возила на германските патишта до 2030 година, проценил Дам.

На крајот на 2020 година, BEV учествувале со 1,2 проценти од сите регистрирани патнички автомобили во Германија, за разлика од 0,5 проценти една година порано, така кажуваат податоците што ги презентира германскиот  KBA.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

JLR развива напредни композити за идните EV креации

E-Partner нов лесен комерцијалист на струја од понудата на Peugeot

Hyundai го покажа DAL-e робот што ќе продава возила на клиенти

Во Кина произведена револуционерна батерија за што се полни за пет минути!

Microsoft инвестира две милијарди долари во возила што сами возат

Официјално претставен електричниот Mercedes EQA

BMW во тековната 2021 планира двојно да ја зголеми продажбата на EV

Од KIA пристигаат неколку EV првото доаѓа наскоро

Mobilize, EV бизнис на споделување на електрични возила