Произведен 10 милионити Mini

Во годината кога Mini слави 60-годии од лансирањето на оригиналот, компанијата го проиизведе и својот 10 милионити модел наречен Mini 60 Years Anniversary Edition

Токму така – јубилејниот и славенички модел е именуван  Mini 60 Years Anniversary Edition, а претставен беше на настан во производниот објект на фирмата во Оксфорд, каде Mini собра 60 сопственици на 60 автомобили, по еден од секоја година на производство.

Јубилејниот 10- милионити модел доаѓа во изведба со три врати, со зелена боја, црни ленти за хаубата, LED светла и уникатни 17-инчни алуминиумски фелни во два тона на бои.

Под хаубата на ова специјално издание се наоѓа мотор од Cooper S, со работен волумен од  2,0-литри, со четири цилиндри со моќ од  190 КЅ.

На овој модел му се придружи и првиот изграден Mini познат како 621 AOK, во фабриката во Оксфорд.

Автомобилот е изграден во далечната 1959 година и дизајниран од сер  Алек Ајсигонис ( sir Alec Issigonis) или поточно Александер Арнолд  Константин Ајсигонис  (Alexander Arnold Constantine Issigonis_.

Наместо да се продава, специјалното издание Mini 60 Years Anniversary Edition ќе се приклучи на флотата на наследството на BMW.

Инаку во бројката од 10 милиони произведени примероци на Mini треба да се потенцира дека од првата генерација на оригиналнaта верзија, креирана од сер Алек  и која се произведувала до 2000 година, „отпѓат“ околу  5,3 милиони примероци.

Денес во погоните на фабриката во Оксфорд, дневно, се произведуваат по околу 1000 примероци на Mini.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Електричен Bugatti Baby II за малите принцеви и принцези но и родителите

Camaro ZL1 и Camaro SS во лимитирано издание

Fiat Panda Trussardi првата луксузна Panda

„Simplex“ концепт инспириран од богатото минато со футуристички поглед

Land Rover Defender by LEGO Technic

Harley Davidson на Елвис Присли на аукција продаден за кралска цена!

Ian Callum го дотера Aston Martin Vanquish

Bugatti Chiron возел рекордни 490.48 km/h!

Електричниот Volkswagen ID.R постави уште еден рекорд!