Промени на врвот во дизајнерскиот оддел на Peugeot

Францускиот бренд остана без директор задолжен за дизајн – легендарниот Жил Видал!!!!

Останува нејасно зошто Видал го напушти Peugeot, бидејќи ниту една страна не даде одговор на тоа прашање.

Peugeot само кусоо најави дека Видала ќе биде заменет со Матијас Хосан (Matthias Hossann), кој досега беше надлежен за концептните модели на францускиот бренд.

Заминувањето на претходниот шеф на дизајнот останува шокантно, бидејќи тој е човек кој целосно го трансформираше изгледот на автомобилот на оваа марка.

Жил Видал е одговорен за создавање на новата генерација на моделите 208 и 508, кои се веројатно најатрактивните автомобили во нивните сегменти.

Покрај тоа, Видал работеше на дизајнирање на спектарот Peugeot SUV – 2008, 3008 и 5008.

Со неговото доаѓање во компанијата во 2010 година, се случи промена во стилот бидејќи овој дизајнер принуди нешто поагресивен изглед.

Бројни експерти веруваат дека овој дизајнерски пресврт беше една од причините за глобално растечкиот успех на Peugeot во продажбата.

Ненадејното заминување на Видал останува уште почудно, бидејќи знаеме дека тој работел во групата РЅА 24 години.

Тој се приклучи на оваа група уште во 1996 година, а неговата прва работа била како дизајнер во Citroen.

Инаку, Видал на позицијата главен дизајнер на брендот го наследува Матијас Хосан, човекот одговорен за создавање на феноменалниот концепт e-Legend. Покрај тоа, Хосан учествуваше во креирањето на популарните модели 208 и 2008.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ford ги запре испораките на Kugа PHEV поради опасност од самозапалување!

Mitsubishi од септември ги запира испораките на SUV возила во Европа

Уште еден познат автомобил исчезнува од пазарот во САД!

Toyota Corolla – Најпродаван автомобил во првата половина на 2020 година

Шефот на РЅА Opel од идната година ќе носи профит

Golf се врати на врвот на Европа!

SEMA сепак го откажа настанот за 2020 година

Продажбата на Lada го достигна нивото пред кризата и продолжува да расте!

Во Франција расправа за локацијата каде ќе се прави електричната Dacia