Прототип на Ford Transit FCEV

Ford се здружи со експерт за тестирање на погонски склопови фирмата AVL за да создаде целосно функционален прототип Transit FCEV, кој ќе го користи за да ја истражи соодветноста на водородните погони во секторот за комерцијални возила…

Делумно финансиран од Центарот за напредно погон, поддржан од владата, проектот има за цел да ги подобри знаењето, инженерството и технолошката интеграција. Погонскиот систем користи модулиран пристап до системот за горивни ќелии и ја заменува Transit BEV батеријата (на која се базира) со помала единица. Инсталиран е систем за горивни ќелии со разменувач на протони (PEM), а производствените електрични мотори BEV остануваат.

Ford, исто така, му даде на Autocar образложение за проектот: „Во споредба со конвенционалниот BEV производ, истражувачкото возило Transit FCEV нуди подобрени можности за зголемување на продуктивноста на корисниците, вклучително и времиња на полнење слични на конвенционалните погонски единици, додека сe уште испушта нула емисија на штетни гасови. „Овој проект е чекор кон подлабок увид во комерцијалната одржливост на системите за горивни ќелии за можна поширока примена, а исто така и за да се добие понатамошно разбирање за предизвиците во користењето на клиентите за да стигнат до пазарот“.

AVL ги повтори приоритетите на Ford, велејќи: „За партнерите и генералниот синџир на снабдување во Обединетото Кралство, проектот ќе ги зголеми знаењата и техничките вештини во областите на инженерство и интеграција на возила со горивни ќелии. „Алатките и техничкото знаење стекнато за време на проектот ќе се користат за следните фази на истражување на горивните ќелии и за да се информираат партнерите за комерцијалната одржливост на потенцијалните производи и услуги“.

Други клучни области што ќе ги истражи проектот вклучуваат анализа на предностите на системот FCEV, вклучувајќи опсег, брзо полнење и носивост, во споредба со BEV за употреба со голема носивост во секторот за лесни комерцијални возила.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Hyundai со патент за дисплеј во средина на воланот

Honda SENSING 360 степени – формула за безбедност

Сон на возачите Вечен зел бран

Google AI го подобрува протокот на крстосниците

Fiat Tipo „задоволи“на тестот „северен елен“ на Тимот км 77!

GM се пофали со нов авто пилот Ultra Cruise

Кинескиот автомобилски гигант Geely почнува со производство на сателити

Lancia Delta се враќа како електричен автомобил

Mazda6 со заден погон и мотор со 6 цилиндри во линија за 9 месеци!