Рачните менувачи се „исфрлени“ од игра од системите за безбедност

Порталот што го следи индустријата, Automotive News Canada, најавува дека појавата на безбедносни технологии може да го забрза исфрлањето на рачниот менувач од автомобилите.

Техниката за автоматско сопирање, особено во склоп со другите системи за активна безбедност, може да има полоши процени со рачен менувач бидејќи тие системи не работат толку добро со нив.

Според специјализираните портали, со проширувањето на електричните возила (автоматика) и хибридите (класична автоматика или CVT менувачи), автомобилите опремени со рачен менувач сочинуваат мал процент од продажбата во новиот свет, но и во Европа нивниот процент се намалува.

Еден од силните адути подолго време е помалата потрошувачка на гориво со рачни менувачи, но со модерни автоматски менувачи и таа разлика се намалува или брише.

Автоматскиот систем за сопирање во итни случаи работи многу полесно со автоматските.

Mazda Канада објави дека во 2016 година, 19,2 проценти од продадените автомобили биле опремени со рачен менувач, а во 2020 година, тој број паднал на само 6,4 проценти.

Со големиот пад на продажбата на мануелни менувачи, наскоро нема да им се исплати на производителите да ги продаваат, односно да ги одржуваат фабричките линии со тој вид менувач.

Глобалниот пазар за рачен пренос сега е на само 17,1 процент и само 1,2 процент во Северна Америка.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Иновативни метлички со две острици

Германците вградуваат клима уреди и во автопат

Lamborghini со нов V12 со хибридна помош

Електричен AC Cobra Series1

Повеќе од две и пол децении ESP спасува животи на патот

Beach Bot автономен робот „чешла“ плажи собира остатоци од цигари, ѓубре…

Шатл без возач, тестира гуми без воздух!

Во Русија направен најголемиот мобилен полнач за EV во светот!

Hyundai ќе понуди Ioniq 5 N перформанс изведба