Renault Clio лидер на автомобилскиот пазар на Франција во ноември

Во текот на претходниот месец- ноември, на францускиот пазар се продадени речиси 122.000 автомобили, што е за 3% помал резултат од истиот месец минатата  2020 година…

Секако, како и во другите европски земји, падот на продажбата се должи на недостатокот на полу проводници и микрочипови или долгиот период на чекање за испорака на ново возило.

Во Франција најпопуларна марка во ноември беше Peugeot со 19.589 регистрации, додека на второто место се најде големиот ривал Renault (18.947).

Третата позиција му припадна на Citroen, кој го избраа 13.172 купувачи, а потоа следат Dacia (11.085) и Toyota (7.064).

Топ 15 најпродавани марки на автомобили во земјата на триколорите:

Пласман                Бренд                Ноември 2021  Разлика Вкупно 2021   Разлика 2021/2020

 

 1.                  Peugeot                        19.589          – 37,8 %       259.320        – 26,0 %
 2.                  Renault                         18.947          – 41,9 %       242.175        – 34,1 %
 3.                  Citroen                         13.172          – 23,3 %       148.769        – 31,5 %
 4.                  Dacia                             11.085          + 13,5 %       112.605        – 10,5 %
 5.                  Toyota                             7.064           – 8,84 %       88.859          – 5,3 %
 6.                  Volkswagen                   6.340           – 47,8 %       96.379          – 27,5 %
 7.                 Mercedes                        4.407            – 27,3 %       43.781          – 27,7 %
 8.                  Kia                                  4.057             + 24,4 %       40.288          – 0,25 %
 9.                 Audi                                 3.997              – 15,1 %       45.698          – 9,7 %
 10.                 BMW                               3.851              – 34,6 %       41.598          – 17,5 %
 11.                 Hyundai                          3.286               – 8,7 %         41.153          + 12,3 %
 12.                  Fiat                                  3.064             – 37,4 %       36.066          – 44,6 %
 13.                 Opel                                  2.381              – 37,3 %       34.634          – 45,6 %
 14.                 Tesla                                 2.142            + 690,4 %      22.195          + 269,5 %
 15.                 Ford                                  2.004              – 68,0 %     39.622          – 44,5 %

 

Во однос на индивидуалните модели, Renault Clio се бореше за водство и победи.

Речиси 6.950 клиенти се решија за Clio, што беше доволно за да се „победи“Peugeot 208 (6.891).

Уште еден модел на Peugeot е на пиедесталот имено на третата позиција се најде SUV моделот 2008 со 6.675 регистрации.

Четврти на листата е Citroen C3 со 5.720 испорачани единици, додека петтото место го зазеде Dacia Sandero со 5.140 продадени примероци.

Интересно е што романскиот EV адут – Dacia Spring, се проби на шестата позиција со 2.895 продадени возила!

Исто така куриозитет е што романската филијала на Renault во првите 10 најпродавани има дури три модели на пета, шеста и сема позиција, покрак спомнатите Dacia Sandero и Dacia Spring, на седмото место на листата на најпродавани се најде и популарниот Романски SUV моделот  Dacia Duster.

Традиционално добро позициониран е и малиот градки шармер од Торино – Fiat 500,  а на 15 позиција според тиражот на продажбата се најде електричниот модел Tesla Model 3.

Топ 15 најпопуларни модели во Франција:

 

Пчасман         модел                  Ноември 2021        Вкупно 2021

 1.             Renault Clio                      6.948                      75.925
 2.             Peugeot 2008                   6.891                      68.594
 3.             Peugeot 208                     6.675                      78.036
 4.             Citroën C3                        5.720                      60.353
 5.             Dacia Sandero                  5.140                      67.778
 6.             Dacia Spring                     2.895                      8.599
 7.             Dacia Duster                     2.631                      27.729
 8.             Peugeot 3008                   2.625                      46.424
 9.             Citroën C3 Aircross           2.541                      23.714
 10.             Renault Mégane                2.325                      26.086
 11.            Renault Zoé                      2.189                      20.041
 12.            Renault Captur                  1.953                      48.272
 13.            Fiat 500                            1.928                      22.813
 14.            Toyota Yaris                     1.586                      31.158
 15.            Tesla Model 3                   1.500                      20.952

 

 

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Кои половни автомобили се најпопуларни на Стариот континент

Салонот во Детроит во Септември, а во Париз во Октомври годинава

Honda Civic Автомобил на годината во Северна Америка за 2022

Од 2030 година Mercedes нема да нуди каравани

SsangYong доби нов сопственик

Peugeot и дефинитивно се откажува од враќање на пазарот во САД

Непрофитабилните марки во Stellantis немаат светла иднина!

Кои половни автомобили се најдоверливи- по класи

И Bentley со рекордна година