Renault го предава својот имот во Москва на Русите кои таму ќе произведуваат Moskvich

Дури „вчера“ се дозна дека Групацијата Renault ќе го пренесе својот главен руски имот во државна сопственост: НАМИ ќе добие удел во АвтоВаз, а владата во Москва ќе добие фабрика во Москва….

Истовремено, во една компанија во Москва ќе биде организирано производство на одредени автомобили под оживеаната марка „Moskvich“, пишува рускиот Auto Review.

Сега се појавија нови детали: ги објави Денис Пак, директор на секторот за автомобилска индустрија и железничко инженерство на Министерството за индустрија и трговија.

Според него, во блиска иднина фабриката „Renault Russia“ ќе се преименува во Московски автомобилски институт Moskvich“, а производството на автомобили овде ќе започне оваа година.

Се уште не е јасно за какви автомобили ќе станува збор. Сепак, малку е веројатно дека тоа ќе бидат варијанти на моделите Renault Duster, Captur и Arkan произведени овде.

Според Денис Пак, веќе е постигнат договор со Renault за можноста за производство на crossover моделот Renault Duster под брендот Lada во AVTOVAZ.

Засега нема информации за судбината на моделите Captur и Arkana. Веројатно, сепак, и тие ќе се преселат во Толјати.

Сегашната втора генерација на Duster дебитираше во 2017 година, а производството во фабриката на Renault во Москва започна во јануари 2021 година.

Интересно е што AVTOVAZ разви сопствен crossover од третата генерација на Lada Niva базиран на Duster, а овој проект веќе беше при крај.

Сепак, во овој случај се уште има премногу непознати. Нејасно е и како ќе се набавуваат компонентите на Renault.

Не е наведено ниту времето на почетокот на производството на crossover модели под марката Ladа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

По речиси две децении Audi нема да ги спонзорира „кралевите“ од Мадрид ги „истурка“ BMW

Новиот Cadillac Celestiq ќе биде поскап за 30% од Bentley Flying Spur

Тркачки Porsche

Најчувствителен лак имаат автомобилите со црвена боја

Електричниот Mercedes Vision EQXX со едно полнење поминал 1.202 km!

Во Volkswagen сметаат на „ќумур“ за да го заштитат производството

Почна склопување на поедноставни Lada Niva Legend и Lada Niva Travel

Tesla заборавен на постојката за полнење EV – сопственикот заминал на одмор!

VW Air дебитира утре- 27 јуни