Револуционерен производ за зголемување на опсегот на EV доаѓа од Кина

Батериите во автомобилите не сакаат екстремни температури, а Кинезите имаат решение…

На карактеристиките на батериите негативно влијаат екстремните температури, особено ниските, што го намалува опсегот на возилото, како и издржливоста на самите батерии. Кинезите веруваат дека имаат решение за овој проблем, во форма на специјално ќебе (прекривка).

Тој е развиен на Универзитетот во Шангај во Џиао Тонг и им овозможува на паркираните електрични возила да бидат поладни во лето и потопли во зима. Ова овозможува претходно кондиционирање на акумулаторот без трошење енергија, бидејќи во суштина тој е изолационен материјал кој го покрива возилото.

„Термалната наметка е како облека за возила, згради, вселенски летала или дури и живеалишта на вонземјани за да ги одржува поладни во лето и потопли во зима“, рече Кеханг Куи (Kehang Cui), еден од членовите на тимот кој стои зад наметката.

За време на тестот во топол сончев ден, температурата во кабината на автомобилот се искачи на 50,5 °C без прекривката, а на возилото со прекривка температурата беше за 22,8 до 27,7 °C пониска и 7,8 °C пониска од температурата на околината .

Надворешниот слој е направен од тенки влакна од силициум диоксид обложени со бор нитрид кој ја рефлектира сончевата светлина, додека внатрешниот слој е направен од легура на алуминиум и ја задржува топлината внатре. Засега не е познато колку би можело да чини ваквата покривка, како и колку таа би можела да биде применлива во пракса.

Имено, се работи за тешка и обемна обвивка, која во пракса би одзело многу време при поставувањето.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Наследникот на Nissan Leaf ќе биде crossover

Колку време е потребно бришачите на шофершајбната да станат неупотребливи?

Aston Martin ги откажа плановите за Vanquish со среден мотор

Новиот Daihatsu Taft како ривал на Suzuki Jimny?

Истражување: Кои возила се посигурни, електричните или дизелите и бензинците?!

Електричен BMW M3 ќе го носи името iM3!?

Земја во која  е забрането да се вози во зимска јакна/капут?!

Во Германија сега е дозволено да се користи дизел гориво што не содржи нафта

Електричнaтa Mercedes G Class се врти во место!