Револуционерно : Гуми без воздух – Michelin Uptis

Развиени во соработка со GM-и направени со помош на технологијата на  3D-печатење од гума, полиестер и од јаглеродни влакна, а на пазарот би требало да биде промовиран веќе во 2024 година

Автомобилските пневматици, такви како пто сега ги знаеме, наскоро би можеле да исчезнат од сцената и да заминат на депото на историјата .

Имено големиот светски гумар  Michelin, во соработка со General Motors (GM) направил и пуштил во програма за тестирање гуми без воздух со име – Uptis.

Гумата се состои од слој што гази на подлогата и од носечка еластична структура, која е композите на гумата, полиестер и од јаглеродни влакна.

Основната идеја е да се направи гума која не може да „издиши“,  тоа значи дека автомобилот веќе нема да има потреба од резервно тркало со нормални или со намалени димензии, односно веќе не му е потребен сетот за поправка на гумите.

Исто така овозможува подобра еластични и придушени својства со што би требало да ги подобри возните карактеристики на возилото, a воедно и да ја зголеми удобноста на патниците.

Почетните испитувања покажаа дека е особено отпорна на нерамни патишта, a одлично се однесува и во свиоците, по виулестите планински патишта, како и на автопат.

За цената на оваа нова гума се уште е рано да се говори, a почетокот на сериското производство на истата е предвидено за 2024 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Hyundai со иновативна – хибридна трансмисија

Наскоро автомобилски делови од растенија што не се користат за исхрана!

Audi A8 уште по напреден со нова иновација- паметно потпирање!

VW со нов мануелен менувач ќе ја намали потрошувачката за 5%

Првиот Toyota Prius PHV со соларни панели !

ZF co паметна трансмисија на силата!

Ducato MY2020 electric: повеќе технологија, поeфикасeн и со поголема вредност!

Поминаа  60 години откако Volvo ни го подари безбедносниот ремен!

Претставена автономната BMW Series 7!