Amazon од Rivian нарача 100.000 електрични ванови за пет милијарди долари!

Дејв Кларк, потпретседател на одделот Worldwide Operations & Customer Service на Amazon за компанијата нарачала 100.000 електрични ван – возила за дотур на стока во вредност од пет милијарди долари. ..

На Twitter, Кларк објави дека флотата на Amazon е електрифицирана, но вистината не е целосно таква, односно ќе стана таква кога електричните камиони за испорака ќе бидат доставени а тоа ќе биде во 2021 година.

Возилата се дел од планот на Amazon за придонес во борбата против климатските промени.

Според потпишаниот догорор помеѓу двете компании, потребно е да се вложат усилби за да ја намалат емисијата на гасови што предизвикуваат ефект на стаклена градина до 2040 година.

Инаку, нарачкава е најголема досега од тој вид.

Според процените на Amazon електричните камиони за испорака и дотур  треба да спречат четири милиони тони јаглерод да биде исфрлен во атмосферата до 2030 година.

До тоа време, компанијата ќе користи 100 % обновлива енергија во својата глобална инфраструктура, а планот е да се постигнат 80 % од тоа веќе до 2024 година.

Инаку, во овој момент нема други дополнителни информации за тие возила.

Се чини дека Rivian добил нарачка што од него ќе бара максимален ангажман и големи усилби да одговори на барањата на во моментов најголемиот инвеститор ( Amazon во Rivian инвестира дури 700 милиони американски долари) и најјголем купувач бидејќи порачката е вредна пет (5) милијарди америкснаки долзри.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Видео Škoda Superb iV и VW Passat GTE паднаа на тестот „северен eлен”!

Совет: Ако се запали сијалицата за АВЅ – итно на сервис!

Совети : Ако откаже акумулаторот пред да купите нов проверете три работи

Совет –Автомобилот долго стои, еве како да ги сочувате гумите во оптимална состојба

Комбе натоварен со бетонски блокови со брзина од 50 км/ч удира во ѕид

Колку се точни податоците на производителите за потрошувачката на гориво на нивните модели

Како се вози на пат без средишна линија

 Како да го вратите автомобилот во форма по долгата зима!

Биогоривата загадуваат за 60 проценти помалку од фосилните горива