Ротацискиот мотор на Mazda се враќа со висок стил

Вљубениците во ротацискиот мотор на Mazda со нетрпение ја очекуваат потврдата дека истиот се враќа на автомобилската сцена

Поради се построгите еколошки норми и трендот на зголемување на економичноста, се чинеше, дека овој агрегат засекогаш ќе замине во историјата.

Меѓутоа, Mazda веќе извесно време развива технологија во голема улога ќе има токму тотацискиот мотор.

Иако првично био планирано да овозможи поголема автономија на хибридните возила, новиот технолошки развој му донесува значително поширока улога.

Ичиро Хиросе директорот на Mazdа на тековниот салон за автомобили во Женева, при промоцијата на новиот crossover  CX-30, потврди дека хибридниот ротациски агрегат е развиен до ниво да може да се продава на било кој пазар ширум светот, па дури и на тие каде еколошките норми се најстроги.

Хиросе ја спореди оваа технологија со таа на Toyotа Prius, чиј универзален  хибриден погон нe само што произведува струја, туку и директно ги задвижува тркалата кога е потребно.

Оваа технологија наречена XEV би можела да се најде во продукциските модели во Австралија и во Јапонија и тоа веќе во наредните неколку години.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Volvo Cars не повлекува автомобили од пазарот!

Во план спортски урбан Volkswagen crossover

Volvo ќе ја проширува SUV понудата

Ford и Ми-Да Гранд Моторс во нов импортерски, продажнен и сервисен центар

Новиот  Citroen C5 Aircross SUV: Веќе  продаден во над 50,000 примероци!

Следно ниво VW и Ford договорија соработка и за автономни и за EV

Исполни ја твојата желба за нова Кia!

Новата Mazdat 3 co Red Dot Best of The Best награда

Добитници во четвртото редовно и второ мастер коло „Со Верна полни и секогаш добиј“