Русија ја „моли“ Индија за испорака на потребни делови за автомобили, авиони…

Една од тажните импликации на војната во Украина се рефлектира и во економската криза што ја зафати Руската Федерација…

Како последица на санкциите на развиениот Запад и некои други американски сателити во светот, во најголемата земја во светот имаше недостиг од различни, особено високотехнолошки производи. Затоа, руските власти беа принудени да побараат од нивните индиски колеги да им помогнат со снабдување со резервни делови за патнички автомобили, авиони и железнички композиции.

За ова веќе пишуваше новинската агенција Reuters кога објави дека неколку недели пред официјалната посета на Русија на министерот за надворешни работи на Индија, Субрамањам Џаишанкар, официјална Москва побарала помош од колегите од индискиот потконтинент за стока која (најчесто ) припаѓаат на споменатиот спектар. На списокот што го подготвија Русите има повеќе од 500 производи од различни индустрии, а сето тоа поради неможноста да се купат тие компоненти поради меѓународните санкции.

Владата на Индија го разгледа тендерот и прелиминарното барање добиено од Москва и изјави дека списокот е прилично необичен по обем. Вклучува компоненти кои се неопходни за обезбедување на перформансите на виталните економски сектори. Сепак, се уште не се знае кога и дали воопшто ќе биде испорачана бараната стока, бидејќи многу индиски компании стравуваат дека тие самите ќе станат предмет на санкции на поразвиените земји.

Ако малку повнимателно се погледне списокот со барања од Руската Федерација, кој е испечатен на четиринаесет страници, може да се види дека околу 200 предмети се резултат на работата на металургијата, автомобилската и авионската индустрија. Поточно, се спомнуваат спојки, клипови, пумпи за масло, калеми за палење, браници, безбедносни појаси, системи за вбризгување гориво, елеци за спасување и гуми за авиони.

Дали ќе има испораки останува да се види, но факт е дека индиските бизнисмени се заинтересирани за зајакнување на економската соработка и покрај стравот од санкции.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Tesla Model S поминал најмногу во зимски услови

Во Италија по најтешките сообраќајќи на виновниците трајно ќе им се одземе возачката дозвола

Hyundai стана трет по големина производител на автомобили во светот

Ќе нема веќе „МК“ на табличките на возилата, возачите ќе мора да ги заменат со „НМК“

Од полноќ дизелот поевтинува за 2,5 денари

Нова Acura ZDX

Автомобили што наскоро ќе останат без „наследници“

Недостатокот на чипови ќе се „смири“ оваа 2023 но не од „здрави“ причини

Најбрзиот сериски автомобил на светот е од понудата на Ford!