Русија очекува инвазија на автомобили без возач

До 2023 година Русија ќе биде целосно подготвена да ги отвори јавните патишта за автомобилите без возачи…

За тоа пишува весникот Известија (Izvestiя), повикувајќи се на „мапа на патишта“ подготвена од Сбербанк (Sberbank)  и „Јандекс (Яndeks) со учество на компаниите „ГАЗ (GAZ) и КамаЗ (KamAZ).

Со планот за развој се предвидува проширување на можностите за тестирање на автономни возила. Конкретно, тестирањето во затворени области ќе се прави без луѓе во кабината. Исто така било предложено да се одобри работењето на роботизиран транспорт за комерцијални цели, т.е. за такси-услугите, но со операторот на со возачкото седиште.

Планирано е до крајот на годината да се подготват и усвојат препораки за постапката за истрага на сообраќајни незгоди во кои учествуваат автономните возила. Планот е да се создадат најмалку две тест-зони опфатени со мрежата 5G за тестирање на автомобили без возачи.

Доколку се следи планот, треба да се донесе закон за експлоатација на возила без возачи во 2021 година, а потоа роботските возила веќе ќе можат во пробен режим да вршат комерцијални услуги.

До крајот на 2022 година, пробната експлоатација треба да премине во стандарден режим на функционирање.

Главниот експерт на Научниот и техничкиот центар на компанијата „Камаз“ за автономни системи, Дмитриј Чикрин, во октомври 2019 година се пожалил дека автомобилите без возачи во моментов не можат слободно да патуваат по руските јавни патишта заради несовршености или инерција на нормативната база.

Според него, ризично е да се пуштат автомобили на улиците во моментот. „Луѓето сè уште не се навикнати на автомобили без возачи. „Ако патничкиот автомобил сам удри во камион без возач, ќе биде виновен производителот на автономниот камион -„ Камаз “, ркол Чикрин.

Според националниот проект „Дигитална економија“, се планира во Русија до крајот на 2024 година, интерните трошоци за развој на дигиталната економија да се зголемат барем трипати, на сметка на сите извори, во однос на 2017 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Audi најавува „пионерски” модели со висока ефикасност”

Новите модели на Fiat нудат заштита од вируси!

Видео Škoda Superb iV и VW Passat GTE паднаа на тестот „северен eлен”!

Lancia Ypsilon Hybrid EcoChic

Peugeot управувач: Од едноставна “рачка” до мултифункцонален управувач

Во BMW применета вештачка интелигенција за фарбање каросерии

Ferrari нема да произведува електричен супер автомобил -струјата се уште заостанува со перформансите!

Според Ford: Ford Focus ST e супериорен во однос на VW Golf GTI

EuroNCAP со нови прописи и построги критериуми