Шпанците пресметале: Дури за 433 години сите возила на нивните патишта ќе се EV

Сè построгите ограничувања поврзани со граничните вредности за емисија на CO2 воведени од Европската унија доведуваат до целосна електрификација на возниот парк, а целата автомобилска индустрија моментално минува низ период на транзиција кон електромобилност…

Рокот за продажба на возила со внатрешно согорување на Стариот континент станува се пократок и додека некои европски земји како Норвешка (сега со 7,8 отсто од целосно електрични автомобили на патиштата) планираат постепено да ја укинат продажбата на возила со погон на бензин и дизел до 2025 година (повеќето до 2030 година или 2035 година) на најбрзиот пат до целосно неутрална флота на CO2, во некои други европски земји не веруваат во толку брза транзиција, пишуваат агенциите.

Според пресметките на Жерар Перез (Gerard Pérez), претседател на шпанското здружение кое ги обединува дилерите на автомобили Faconauta, на Шпанија ќе и требаат 433 години за сите автомобили на патиштата да бидат 100 електрични.

Според порталот Autobild.es, автомобилскиот сектор во Шпанија се соочува со предизвик во кој се чини дека не е подготвен да ги исполни роковите поставени од Европската унија, а Перез ги разгледува плановите на ЕУ за постигнување климатска неутралност на Стариот континент до 2050 година недостижен.како и целосен прекин на продажбата на возила што како погонско гориво користат дизел и бензин од 2035 година.

Крајниот рок да се продаваат само електрични автомобили за само 14 години во Шпанија, а за помалку од три децении ниту едно од тие возила произведени до 2035 година да не се тркала по патиштата, се смета за утопија и прилично амбициозен предизвик ако се земат тековните бројки за продажба по тип на возење. во предвид.

Според шпанските официјални податоци за продажба до 30 ноември 2021 година, 65,7 проценти од возилата биле со термо мотор (45,9 проценти бензин и 19,8 проценти дизел), хибридите сочинуваат 25,15 пазари, што е прилично респектабилна бројка, додека плагин-хибридите се задоволни со 4,97 отсто. Најмалку се продаваат електричните автомобили – само 2,61 отсто од вкупниот број.

За да се постигне целта од 100 проценти од продажбата на електрични автомобили во Шпанија, потребно е до 2050 година да се продаваат најмалку 800.000 електрични автомобили годишно.

Со сегашната стапка, според пресметките на Жерар Перез, ќе бидат потребни дури 433 години за да се постигне целта на дефозилизираниот возен парк на патиштата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Nissan Silvia се враќа 2025 година како EV

Toyota фабрички ќе ги преработува своите половни возила

Електричниот Mercedes EQS ќе се склопува во Индија

Jetour T-X

Во Германија испорачани 10,000 електрични MINI

Француска жандармерија Alpine A110

Во Словенија Nissan GT-R спасува (влече) шлепер!

Gordon Murray Automotive Т.33 најавен за 27 јануари

Alpine A110 Hybrid