Што во денешно време е најважно при купување на автомобил!

Ги избиравме нашите автомобили главно врз основа на нивниот дизајн, карактеристики и доверливост, но големиот пораст на цените на горивото го промени сето тоа, или барем има поголемо влијание при изборот од кога и да е порано.

Според новото истражување спроведено од CarGurus во Велика Британија, фактор број еден што луѓето го земаат во предвид денес кога купуваат ново возило е – потрошувачката на гориво.

Високите цени на горивото сменија се што знаевме и сакавме за автомобилите. Со сегашните цени на бензините, секое невнимателно притискање на педалата за гас е болен удар за нашиот паричник, па не е ни чудо што луѓето го менуваат своето однесување, што започнува со изборот на следното возило, пренесуваат специјализираните портали.

Според студијата на CarGurus, 57% од купувачите на автомобили во Велика Британија сметаат дека потрошувачката на гориво е најважниот фактор кога размислуваат за нивното следно купување автомобил.

Потрошувачката на гориво ја намали доверливоста (55%) на второто место на листата, откако доживеа огромен скок од 47% пред да пораснат цените на горивото.

Економскиот фактор продолжува да влијае на одлуките на луѓето.

Фактор број три порано беше дизајн/стил на автомобили (30%), но тој удел падна на 20% и беше заменет со даночни трошоци (25%), кои порано беа шести на листата при купување на нов автомобил.

Луѓето дури почнаа да прават компромиси за безбедносните карактеристики само за да врзат крај со крај.

Иако резултатот NCAP се зголеми за една позиција на четвртото место, неговата важност всушност се намали од 22% на 21%.

Речиси една четвртина (23%) од испитаниците изјавиле дека би купиле поекономичен автомобил доколку горивото во моментот на купувањето било исто толку скапо како денес, а речиси еден од десет (8%) изјавиле дека или би купиле EV или ништо.

Дури и со нивните сегашни возила, луѓето почнаа да возат помалку за да заштедат пари.

Речиси половина (47%) рекле дека избегнуваат непотребно патување со автомобил, 37% одлучиле да пешачат почесто, 18% користат јавен превоз, а 12% возат велосипед.

Севкупно, сопствениците на автомобили во Велика Британија возат просечно 28,6 километри помалку неделно отколку пред поскапувањето на горивото.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Renault го предава својот имот во Москва на Русите кои таму ќе произведуваат Moskvich

Прв држава со регистерска табличка налепница

-Volkswagen плаќа казна од 193 милиони фунти на оштетените Британци во Dieselgate

Електричниот Fisker Pear на нови слики

Mobilize Duo како наследник на Renaulta Twizy

Bentley  бара промена на лимитите за В категорија (возачка)

Системите за полу автономно возење не се така безбедни како што велат!

Претставниците на 7-та сила во Италија велат електрична Panda ќе се прави во Крагуевац

BMW iX1 -зимски тестирања