ŠKODA AUTO го обезбеди производството на снопови за кабли

ŠKODA AUTO делумно го пресели производството на снопови за кабли од Украина во Чешка во тесна соработка со засегнатите добавувачи…

Производителот на автомобили обезбедува и дополнителен производствен капацитет во Мароко и во други земји. Целта на преземените мерки е уште поефикасно да се заштити компанијата од потенцијални тесни грла за снабдување и пречки во синџирот на снабдување во иднина. Аранжманите ќе овозможат сегашниот обем на производство да се удвои доколку е потребно.

Карстен Шнаке (Karsten Schnake), член на Управниот одбор на ŠKODA AUTO за набавки, нагласува: „Во ŠKODA AUTO, работевме многу тесно со нашите партнери во изминатите неколку недели за да го намалиме влијанието на војната во Украина врз снабдувањето со кабли. Со голема посветеност успеавме за кратко време да го обновиме производството во Украина и значително да го зголемиме производствениот капацитет. Би сакал да му се заблагодарам на целиот тим и на сите вклучени добавувачи за овој успех. Во исто време, можам да ги уверам нашите украински партнери дека сме и ќе останеме со нив. Тие ја имаат нашата најголема почит што продолжуваат да не снабдуваат онолку колку што дозволуваат околностите“.

Поради тесните грла во процесот на снабдување поврзан со војната, ŠKODA AUTO беше принудена да го прекине производството на целосно електричниот ENYAQ iV на осум недели од 3 март поради недостаток на приклучоци за кабли. Со цел да се рестартира производството што е можно поскоро, производителот на автомобили и неговите добавувачи брзо почнаа да истражуваат начини за зголемување на производството на кабли во други производствени капацитети во Европа и Северна Африка.

На тој начин ŠKODA AUTO и PEKM Kabeltechnik успеаја во рок од пет недели од почетокот на војната да пренесат дел од производството на кабелски снопови од Украина во Млада Болеслав. РЕКМ ја обезбеди потребната производствена опрема во монтажните сали што ги обезбедува ŠKODA AUTO, а производството постепено расте од почетокот на април. Производствените капацитети вработуваат 35 жени од украинска фабрика во Лавов, кои сега обучуваат нови вработени. Приклучоците за жици за ŠKODA FABIA COMBI сега се произведуваат во седиштето на ŠKODA AUTO, а производството на жици за моделите од сериите OCTAVIA, KODIAQ, KAROQ и SUPERB, исто така, ќе започне во наредните недели.

Со цел подобро да се подготви за потенцијалните тесни грла во процесот на снабдување во иднина, ŠKODA AUTO обезбеди дополнителен капацитет од Kromberg & Schubert во мароканската фабрика во Кенитра во близина на Рабат. Покрај тоа, Kromberg & Schubert сега го зголеми производството на пакети во својата украинска фабрика во Житомир. Побарувачката за снопови за кабли за производство на ENYAQ iV moels ќе се исполни во иднина благодарение на производството на двете локации – Житомир во Украина и Кенитра во Мароко.

ŠKODA AUTO исто така планира, меѓу другото, да го удвои производството на високонапонски снопови кабли потребни за полнење на електрични возила. Во Романија ќе се произведува од крајот на јуни. Од септември, производството од фабриката во Хмелниски, Украина, исто така ќе се удвои по консултациите во групацијата Volkswagen: жици за моделите OCTAVIA и SUPERB ќе се произведуваат и во Тангер, Мароко.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Познато е колку ќе чини синтетичкото гориво

Porsche тврди дека EV може да бидат попрофитабилни од термичките

Ford развива полнач што самиот се „закачува“ за EV

Ford F -150 Tremor co V8 мотор

Mahindra претставува нова понуда на електрични возила

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Verde by ErreErre Fuoriserie, спортска икона со 510 KS

Cadillac Celestiq concept

Нов електромотор што продуцира високи перформанси не само на кус рок

Toyota и Subaru меѓу компаниите што развиваат еколошки горива