Škodа и пред 70 години тестирала во „воздушен тунел“

Овој месец Škoda слави 70 години од почетокот на масовното производство на својот прв модерен модел, Škoda 1200 Sedan, кој се карактеризираше со целосно челично тело со аеродинамична форма…

Škoda 1200 Sedan е првиот модерен, челичен автомобил на овој поранешен чехословачки производител на автомобили што влезе во сериско производство.

Тоа беше пред 70 години, на 11 јули 1952 година, на производствената лента во Млада Болеслав.

Овој автомобил имаше целосно челично тело со интегрирани браници.

Тоа беше голем технички напредок за таа ера, кој го отвори патот за масовно производство, ја подобри пасивната безбедност на патниците, го зголеми расположливиот простор во кабината и ја намали вкупната тежина на возилото.

Работниците кои пред 1952 година правеле дрвени шасии за возилата на Škoda, по оваа трансформација биле пренасочени кон изработка на дрвени транспортни кутии во кои 1200 Sedan се извезувал на други пазари.

Новиот модел донесе напредок во технологијата, но и во аеродинамиката, па така овој автомобил беше еден од првите во таа земја на тестови во тунел за ветер, со цел да биде оптимизиран за големи брзини и помала потрошувачка на гориво.

Покрај тоа, овој вид на тестирање овозможи да се вози потивко и да се одржува каросеријата почиста додека возите.

Ако се прашувате како функционираше овој напреден семеен автомобил, еве го одговорот. Škoda 1200 Sedan тогаш можеше да достигне 105 km/h и трошеше околу 10 литри гориво на 100 километри. Тежината на празното возило била 1.050 кг.

Тестовите во тунелот за ветер со дијаметар од 1,8 метри беа извршени на автомобили од дрвени модели, во пропорции 1:5 и 1:10. Тој ветерен тунел беше во сопственост на Институтот за истражување и развој на воздухопловството во Прага.

Првите модели на Skoda што беа тестирани таму беа 101/1102 Tudor, но моделот 1200 беше главниот фокус.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Haval H-Dog

Електричните возила само за една година поскапеа за 9.000 евра

Хибридниот WEY Yuanmeng привлекува со атрактивен „ретро лик“

Најавен Zenvo со 1800 КС

Mате Римац – кај супер богатите нема штедење

MINI како количка за продавање на сладолед – MINI Cummins Ice Cream Vans

Сопствениците на Tesla се жалат на воланот кој се распаѓа по 6.000 км

Снимен електричниот Maserati GranTurismo Folgore

Acura Precision EV Concept