Škoda станува марка на непушачи!

Компанијата Škoda Auto одлучи трајно да го отстрани мирисот на чад од тутун од сите нејзини простории и парцели (канцеларии, производствени сали, магацини, изложбени и продажни површини)….

Чешката марка ќе ги поддржи сите вработени кои ќе одлучат да се откажат од пушењето, повторно потенцирајќи ја улогата што треба да ја има одговорен работодавец во однос на здравјето на вработените.

Претседателот на брендот Škoda, Томас Шефер, објасни: „Здравјето на нашите работници е главен приоритетен проблем за нас, така што во таа смисла правиме се што можеме. Мерките што ги воведовме за заштита од корона вирусот се покажаа како извонредни, затоа се стремиме да додадеме нови квалитети на програмата врз основа на тоа искуство. Следниот логичен чекор ќе биде да се стане средина за непушачи. На овој начин, ќе ги мотивираме нашите луѓе да се однесуваат одговорно, да усвојат поздрав начин на живот и сакаме конечно да ја отстраниме бариерата помеѓу пушачите и непушачите, нагласувајќи ги сите напори што ги правиме за заштита на животната средина, со намалување на количината на отпад што го произведуваме … ”

За да се спроведе одлуката на вистински начин, чешката компанија воспостави тесна соработка со синдикатот КОVО, на кој начин Škoda се позиционираше како одговорен работодавец кој се грижи за своите луѓе.

Првиот чекор во однос на спроведувањето на програмата е веќе направен, така што пушењето веќе е забрането во производствените капацитети изградени во Индија. Ова се фабрики во градовите наречени Пуна и Аурангабад.

Производителот на автомобили исто така ќе ги поддржи вработените кои веќе имаат завидно искуство во компанијата во нивната евентуална желба да се откажат од тутунот, обезбедувајќи им бројни услуги од различни видови од програмата наречена „Белите дробови се важни“ (Lungs Matter), која предвидува терапија за одвикување од никотин. Како и други терапии кои експертите ги сметаат за неопходни за да се постигне здрав живот.

Сите трошоци направени во однос на имплементацијата на оваа иницијатива ќе бидат покриени од Škodа Auto, а осигурителната компанија која го осигурува здравјето на вработените во компанијата, исто така, ќе учествува во покривањето на трошоците.

Одлуката има огромно значење преку публицитетот што го доби, знаејќи дека Škoda Auto е еден од најголемите работодавачи во Чешка, па затоа се очекува дека многу помали компании ќе работат во таа насока.

Инаку, како што знаеме, пушењето е веќе забрането на многу јавни места во цивилизирани земји, така што нема да гледате пушачи во ресторани, автобуски станици, културно -историски центри и слично.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

КIA EV6 на први тест возења

„Фатен во зум“ – новиот Ford Ranger

Volkswagen на ID. Buzz автономно амбулантно возили

Наскоро и Toyota Frontlander

Tesla Model 3 подобар од Audi A4, BMW Series 3 и Mercedes C/CLA во Германија

Stellantis со тизери најави пет концепти за престојната SEMA

Новиот Peugeot 3008 во SUV -coupe стил

Во еден салон на KIA може да купите бројни супер автомобили

Во пламен исчезна камион со 10 Corvette C8