Smart Eye и Polestar систем за надзор на возачот

Smart Eye и Polestar го демонстрираат системот за следење на возачот (DMS) во Polestar 3 на саемот за потрошувачка електроника CES 2023 во Лас Вегас …

Smart Eye (преведено како „Паметно око“) водечката технологија за следење на возачот од високата класа е вклучена во Polestar 3 како стандард.

Дизајниран да помогне да се избегнат несреќи и да спасуваат животи, Polestar 3 има две најсовремени камери од  затворен систем за следење на возачот и софтвер Smart Eye кој ги следи движењата на главата, очите и очните капаци на возачот и може да активира предупредувачки пораки, звуци, па дури и функција за запирање.во итен случај со расеан, сонлив или не-фокусиран (не внимателен) возач.

DMS е дел од поширокиот систем за подигање на свеста на возачот кој меѓу другото вклучува контрола за предупредување на возачот, помош за задржување во лента на возење, адаптивна контрола на патувањето и помош на пилотот, меѓу другото.

Податоците од различни системи ги обработува и интерпретира централниот компјутер на автомобилот напојуван од NVIDIA, пишуваат информативните агенции. На CES посетителите видоа како камерите во Polestar 3 ги следат движењата на главата и очите на возачот и како софтверот со вештачка интелигенција може да ја открие состојбата на возачот во реално време.

„Оваа технологија се справува со некои од главните причини за фатални несреќи и може да помогне да се спасат животи со охрабрување на возачот да го пренасочи вниманието на патот – и може да предизвика превентивни активности кога не го прават тоа или не можат“, вели Томас Ингенлат (Thomas Ingenlath), извршен директор на Polestar.

Компанијата Smart Eye, инаку, е глобален лидер во Human Insight AI, технологија која го разбира, поддржува и предвидува човечкото однесување во сложени средини. Тоа го премостува јазот помеѓу луѓето и машините за безбедна и одржлива иднина. Нивните мултимодални софтверски и хардверски решенија обезбедуваат невиден човечки увид во автомобилското истражување и истражувањето на однесувањето – поддржани и од Affectiva и од iMotions, компаниите што ги купија во 2021 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

И официјално Lamborghini Revuelto

Subaru планира нови хибридни и електрични автомобили за Америка

Пристигнува електричен VW Golf

Електричен Ram 1500 REV

Сите нови модели на ултра луксузниот бренд Rolls Royce ќе бидат електрични

Honda стартува со производство на новиот систем на горивни ќелии

Втора пролет на Dacia Spring

Емисиите кај хибридните автомобили се тројно поголеми одошто покажуваат официјалните тестови

Електричниот Rolls-Royce Spectre ја заврши третата фаза на тестирање