Сообраќајни стручњаци докажале дека кружниот тек го намалува бројот на сообраќајни несреќи за 50%

Една неодамнешна студија во Холандија докажа дека употребата на кружниот тек, во споредба со стандардните крстосници, го намалува бројот на несреќи за 50 проценти….

Но, освен фактот дека со воведувањето на кружниот тек, или популарно наречен ротор, ќе се преполови бројот на сообраќајни незгоди и бројот на повредени учесници во сообраќајни незгоди се намалува за дури 70 проценти.

Бројот на повредени патници во возилата се намали за 95%, на пешаците за 89%, но ви на велосипедистите, кои веќе припаѓаат во најранливите групи учесници во сообраќајот, за 30%.

Слична студија во Германија покажа дека воведувањето на кружен тек го намали бројот на несреќи за 44%, а во Шведска за 47%.

Сепак, покрај зголемената безбедност во сообраќајот, воведувањето на кружен тек наместо стандардните крстосници го намалува времето на чекање, бидејќи сообраќајот е повеќе флуиден, а тоа има корисен ефект врз животната средина, затоа што го намалува количеството на издувни гасови.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пробни камери за „лoвење! на тие што снимаат сообраќајки на пат!

Над 600 илјади хотели во светот го прифаќаат биткоин како валута!

Снимен новиот Ford F-150 Raptor

Porsche Carrera GT во напуштен салон собира прашина!

Наспроти кризата со корона вирусот Peugeot најави враќање на пазарот во САД веќе 2023

Турција и официјално има најдолга велосипедска патека на светот

McLaren F1- денес вреди 16 милиони фунти

Audi RS7 Sportback  со 962 КС

Помал Tesla Cybertruck за Стариот континент