Сопирањето го троши горивото

Добриот возач ретко ја користи сопирачката…

Цената на горивото е тежок товар за многумина, а се повеќе возачи се обидуваат да ја намалат потрошувачката на гориво. Еден од најдобрите начини е да возите што е можно повеќе со изедначена брзина, без често забрзување и сопирање. Секогаш кога сопирате, горивото се троши непотребно, бидејќи кинетичката енергија на автомобилот се претвора во топлина (со триење на облогата на сопирачката на дискот, односно на . барабанот).

Затоа треба да возите умерено и што е можно повеќе со еднаква брзина. Тогаш ќе биде потребно да се сопира помалку, а потоа да се забрза, а потрошувачката на гориво ќе биде најмала. Со истрошеноста на сопирачките се гледа кој е каков возач…

Значи, ако наидете на семафор со црвено светло, можете да испуштите гас 200-300 метри претходно и да кочите со моторот и отпорот на возење. Таквото забавување е можно и ако се држи доволно големо растојание од возилото напред.

За да не сопирате непотребно, не треба да забрзувате непотребно или ненадејно.

И колку побавно возите, толку помалку кинетичка енергија создавате (маса повеќекратна брзина на квадрат преку два), која треба да ја претворите во топлина со триење со сопирање.

Ова е директно поврзано со абењето на облогите на сопирачките, дисковите на гумите, горивото и секако и абење на моторот. Затоа, умереното возење многукратно се исплати, а особено се намалува потрошувачката на гориво.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Наследникот на Nissan Leaf ќе биде crossover

Колку време е потребно бришачите на шофершајбната да станат неупотребливи?

Aston Martin ги откажа плановите за Vanquish со среден мотор

Новиот Daihatsu Taft како ривал на Suzuki Jimny?

Истражување: Кои возила се посигурни, електричните или дизелите и бензинците?!

Електричен BMW M3 ќе го носи името iM3!?

Земја во која  е забрането да се вози во зимска јакна/капут?!

Во Германија сега е дозволено да се користи дизел гориво што не содржи нафта

Електричнaтa Mercedes G Class се врти во место!